Te kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem są przepyszne! Połączenie kremu kawowego, malinowego, kruchego ciasta i chrupiącej bezy tworzy rozpływające się w ustach ciasteczka.
Jak zrobić kruche ciasteczka z bezą?
Aby przygotować kruche ciasteczka z bezą, najpierw zrób kruche ciasto i włóż je do lodówki. Następnie białko wymieszaj z cukrem pudrem na gładki lukier. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wykrój z niego okręgi, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciasteczka posmaruj warstwą lukru i piecz przez 12-15 minut.
Co zrobić, aby ciasteczka zachowały kształt podczas pieczenia?
Kluczem do upieczenia ładnych ciasteczek, które nie rozlewają się podczas pieczenia jest odpowiednie schłodzenie ciasta. Ciasto kruche przygotuj ze schłodzonego masła oraz nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, aby nie ogrzać go dłońmi. Po wyrobieniu schłodź ciasto w lodówce lub w zamrażarce, a wykrojone ciasteczka również warto włożyć jeszcze do lodówki (zwłaszcza, jeśli czekasz, aż piekarnik się nagrzeje).
Jak przechowywać kawowe ciasteczka z bezą?
Gotowe ciasteczka przełożone kremem przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.


Przepis na kawowe ciasteczka z bezą i malinowym kremem
Zobacz również inne przepisy na ciasteczka:
- przepis na amoniaczki
- ciasteczka maślane jak ze sklepu
- popękane ciasteczka czekoladowe
- kruche ciasteczka z bakaliami
- ciasteczka z płatków owsianych
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




