Witajcie Kochani 🙂
Myślę, że kaszę jaglaną możemy nazwać jako najzdrowszą z kasz, która powinna gościć na naszych talerzach niemal codziennie. Zatem jakie posiada właściwości, że określiłam ją jako „najzdrowszą z kasz”? Bazując na swoich doświadczeniach oraz kilku źródłach postaram się to opisać, zapraszam 🙂
Zdrowie sprzed wieków
Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa. Często spotkałam się z informacją, że jest to najstarsza ze znanych kasz – proso uprawiano już w późnej epoce kamienia (ok. 7 tysięcy lat p.n.e.). W Polsce również bardzo dobrze znana przez naszych przodków, po czym odeszła na dalszy plan, a nawet zapomniano o niej. Jednak dzisiaj ponownie wraca do naszej kuchni.
Przeznaczona dla każdego
Myślę że bardzo ważną zaletą kaszy jaglanej jest fakt, iż nie zawiera w sobie glutenu. Sprawdza się zatem idealnie dla osób, stosujących dietę bezglutenową. Z uwagi na zawartość błonnika jest ona lekkostrawna. Proso mogą stosować więc osoby w każdym wieku – już od pierwszych miesięcy życia, nie wykluczając kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Wskazana jest również dla osób w czasie choroby – rozpoczynając od przeziębienia, przez cukrzycę, choroby serca, anemię, miażdżycę i wiele, wiele innych, nawet przy nowotworach, czy też rekonwalescencji. Bez zastrzeżeń mogą ją również stosować alergicy. Osobiście nie spotkałam się z faktem uczulenia na kaszą jaglaną, ani przeciwwskazaniami do jej używania.
Źródło witamin i minerałów
Kasza jaglana zawiera bardzo dużo niezbędnych witamin i minerałów*.

Idealny sprzymierzeniec organizmu
Kasza jaglana ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jest zasadotwórcza, więc nie zakwasza i pozwala przywrócić optymalne pH naszego organizmu – oczyszcza go z toksyn, które dostarczamy organizmowi wraz z zakwaszającymi produktami. Poprzez oczyszczenie organizmu zwiększymy również jego odporność. Kolejnym atutem kaszy jest fakt, iż zapobiega wychładzaniu organizmu, a więc wzmacnia go, zwłaszcza ta podprażona. Jest źródłem krzemionki, która pozytywnie działa na nasze stawy. Kasza jaglana wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, przez zawartość żelaza oraz dostarczanie organizmowi lecytyny, co również obniża poziom złego cholesterolu.
Niezastąpiona podczas odchudzania
To właśnie kasza jaglana ułatwia redukcję masy ciała. Oczyszczając jelita i wątrobę, czujemy się lekko, Dzięki krzemionce, która poprawia przemianę materii oraz zmniejsza odkładanie się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Oczywiście pożądane efekty uzyskamy, stosując kaszę jaglaną codziennie, wprowadzając do diety warzywa, owoce, nie zapominając o wodzie. Dzięki kaszy jaglanej poprawimy także koloryt naszej skóry, wzmocnimy włosy oraz paznokcie.

Na każdą porę dnia
Tak, z kaszy jaglanej możemy przyrządzić zarówno śniadanie, obiad, kolację, czy też deser. Świetnie smakuje na słono, jak i na słodko. Ugotować możemy ją na wodzie lub mleku, po czym dodać warzywa, owoce, zjeść podczas obiadu. Dzięki obecności witamin D oraz K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, kaszę jaglaną bardzo dobrze spożyć jest z dobrej jakości tłuszczem – np. olejem lnianym. Warto zaznaczyć, że z kaszy uzyskamy także mleko. Ziarenka kaszy jaglanej możemy zmielić (np. w młynku do kawy), a z uzyskanej mąki zrobić gofry, naleśniki, upiec ciasto, czy chleb. Gotową mąkę jaglaną znajdziemy także w sklepie. Występuje również w postaci płatków jaglanych – doskonałe zastąpienie płatków owsianych, na przykład na śniadanie. Jednak często możemy spotkać się z sytuacją, że po ugotowaniu kaszy wyczuwamy gorycz. Aby tego uniknąć, należy przed ugotowaniem kaszę opłukać ciepłą, a nawet gorącą wodą na sitku.
* Zawartość składników odżywczych w kaszy jaglanej podałam obliczając średnie wartości, które znalazłam w kilku źródłach (paleosmak.pl, tabele-kalorii.pl oraz wikipedia.org ), po czym korzystając z dziennego zapotrzebowania obliczyłam procent zawarty w 100g kaszy jaglanej.
źródła:
„Jaglany detoks” – Marek Zaremba
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Zupa krem z brokułów z ziemniakami
- Ciasto z kremem Lotus
- Mini deserki na Komunię (20 przepisów)
- Edamame z frytkownicy
- Syrop z pokrzywy na anemię
- Jak zrobić i do czego wykorzystać domowy majonez?
2 komentarze
[…] Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kaszy jaglanej, polecam Ci mój wpis o niej – Kasza jaglana bez tajemnic. […]
[…] O właściwościach kaszy jaglanej możecie przeczytać w jednym z wpisów na moim blogu –Kasza Jaglana – właściwości […]