Mając kilka bardzo dojrzałych pomidorów postanowiłam zrobić ryż zapiekany z pomidorami, który już kilka razy miałam okazję próbować. Jednak w ostatniej chwili stwierdziłam, że równie dobrze mogę stworzyć przepis, w którym wspomniany ryż zamienię na kaszę jaglaną! I tak właśnie powstała świetna receptura na pyszny obiad lub ciepłą kolację 🙂
Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan, zapraszam 🙂
składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 500 g dojrzałych pomidorów
- przyprawy i zioła (sól, curry, suszona włoszczyzna, majeranek)
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz, a następnie daj ją do garnka. Zalej gorącą wodą i dodaj przyprawy i zioła. Całość gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Teraz garnek przykryj i odstaw na 15 minut.
- Pomidory obierz ze skórki i zblenduj.
- Kaszę jaglaną wymieszaj z pomidorami. Całość przełóż do naczynia do zapiekania i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.