Przepis na tofu w marynacie BBQ, czyli pomysł na ciekawe urozmaicenie kanapek. Wyrazisty smak takiego tofu świetnie będzie pasować do warzyw, na przykład grillowanej cukinii lub pomidora.
Kanapka z tofu marynowanym w BBQ jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tofu przygotowane z tego przepisu może posłużyć także jako pyszne danie główne – np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Jak zrobić tofu marynowane w przyprawie BBQ?
Przygotowanie tofu w BBQ jest naprawdę proste – kluczem jest odpowiednia przyprawa, w której marynuje się naturalne tofu. Taką mieszankę przypraw możesz zrobić w domu – potrzebujesz kilku składników:
- brązowy cukier
- mielona papryka (słodka)
- czosnek granulowany
- wędzona papryka (słodka)
- chili (pieprz cayenne)
- sól
- pieprz
Dokładny przepis na mieszankę przypraw BBQ znajdziesz tutaj:
A przepis oraz proporcje składników na tofu w BBQ na kanapkę znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne pomysły na tofu:
- najlepsze nuggetsy z tofu
- domowe burgery z tofu
- makaron ryżowy, czyli pad thai z tofu


PRZEPIS – KANAPKA Z TOFU BBQ

składniki
- 180-200 g tofu (naturalnego)
- 3 łyżki przyprawy BBQ – użyłam przyprawy z tego przepisu – https://viagusto.pl/domowe-mieszanki-przypraw-laurowa-cytrynowa-bbq/
- 3 łyżki oleju
Sos BBQ:
- 1 spora łyżka majonezu (użyłam wegańskiego majonezu)
- 2 łyżki ketchupu (użyłam pikantnego)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka octu (użyłam winnego)
- 3 bułki (lub 6 kromek chleba)
Ulubione dodatki, np:
- pomidor
- ogórek kiszony
- grillowana cukinia
przygotowanie
Tofu przekrój wzdłuż na 3 kawałki.
- Przyprawę BBQ wymieszaj z olejem i przygotowaną marynatą natrzyj kawałki tofu z każdej strony. Tofu odstaw na noc do lodówki (możesz umieścić je na talerzu i przykryć lub przełożyć do szczelnego pojemnika).
- Następnego dnia zamarynowane tofu smaż na rozgrzanej patelni – nie musisz dokładać tłuszczu, wystarczy olej z marynaty. Tofu smaż po około 5 minut z każdej strony – powinno stać się chrupiące. Tofu możesz też przygotować we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku.
- W międzyczasie przygotuj sos BBQ – majonez wymieszaj z ketchupem, wędzoną papryką, czosnkiem, ostrą papryką i octem.
- Przygotuj również dodatki.
- Aby złożyć kanapki, dwie części bułki lub chleba posmaruj sosem BBQ, a w środek włóż usmażone tofu i dodatki.
- Kanapki możesz również przygotować z zimnym tofu. Tak przygotowane tofu może być również świetnym sposobem na obiad – np. podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem tofu:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych