Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię powstało z połączenia kilku części – czyli kakaowego ciasta, kajmaku, biszkoptów, moreli (które możecie zamienić na inne owoce) oraz galaretki. Przepis jest bardzo prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Zapraszam! ?

składniki
Składniki na kakaowe ciasto na oleju:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka (u mnie owsiane)
- 100 ml oleju
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku
- ok. 100 g biszkoptów
- morele lub inne owoce
- 1 galaretka
przygotowanie
Jak zrobić kakaowe ciasto na oleju?
- Na początku przygotuj spód, czyli kakaowe ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), natomiast w drugiej misce mokre składniki (mleko, olej, jajko). Teraz obydwie części połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Ciasto wyłóż na formę i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak przełożyć ciasto kajmakiem, owocami i galaretką?
- Kiedy ciasto ostygnie posmaruj go kajmakiem. Na kajmaku ułóż biszkopty, a następnie wybrane owoce.
- Na koniec przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a kiedy zacznie tężeć wylej ją na owoce.
- Całość zostaw do całkowitego stężenia galaretki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi