Danie, które przygotujesz w 30 minut w jednym garnku! Nie musisz oddzielnie gotować makaronu, co jest wielkim ułatwieniem.
Przepis na jednogarnkowe danie z makaronem
składniki
- 150 g makaronu
- 400 ml wody
- 200 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 300 g pieczarek
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- ½ papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw – może to być przyprawa do mięs, do gulaszu, czy też własna mieszanka
przygotowanie
- Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię, paprykę, pieczarki i cebulę pokrój w plasterki lub w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa i pieczarki podsmaż przez 5 minut na oliwie.
- Następnie do warzyw dodaj pozostałe składniki – makaron (nieugotowany 😉 ), wodę, passatę pomidorową, sok z cytryny, sól, curry i przyprawę. Gotuj pod przykryciem ok. 10 – 15 minut (do pożądanej miękkości makaronu), co jakiś czas mieszając. Jeśli zauważysz, że w daniu nie ma wody, a makaron jest nadal twardy, dolej wody (niektóre makarony potrzebują jej nieco więcej).
porady
Pod koniec gotowania do dania możesz dodać 50 ml mleczka kokosowego - całość przyjmie bardziej kremowy smak 🙂
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc