Artykuł sponsorowany
Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana, bogata w cenne dla organizmu składniki odżywcze, witaminy i minerały. Warto w codziennym jadłospisie uwzględnić posiłki z wykorzystaniem orzechów i nasion, które nie tylko wspomagają pracę poszczególnych układów, ale też dodają energii niezbędnej do sprostania codziennym obowiązkom oraz zapewniają na dłużej uczucie sytości. Jakimi orzechami i nasionami warto urozmaicić sałatki i koktajle, aby skomponować zdrowy, pełnowartościowy i energetyczny posiłek? Przedstawiamy kilka wartych uwagi propozycji!
Dlaczego warto wzbogacić posiłki o orzechy i nasiona?
Różnorodna, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla zdrowia, prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz dobrego samopoczucia. Warto dbać o jakość przygotowywanych posiłków i korzystać z pełnowartościowych produktów, dzięki czemu nasze ciało uzyska potrzebne składniki odżywcze oraz energię niezbędną do codziennych aktywności. W jadłospisie swoje miejsce powinny znaleźć między innymi orzechy i nasiona. Są one źródłem witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka oraz zdrowych tłuszczów. Duży wybór różnego typu bakalii i orzechów można znaleźć w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Takie produkty są doskonałym dodatkiem do sałatek i cennym składnikiem wielu koktajli.
Jakie orzechy warto dodać do sałatek i koktajli?
Do pozytywnego wpływu orzechów na ludzki organizm nie trzeba nikogo przekonywać. Spożywanie codziennie kilku sztuk wybranego gatunku może przynieść mnóstwo korzyści. Właściwie każdy rodzaj tych twardych owoców może urozmaicić sałatki i koktajle. Warto jednak stosować je z umiarem, pamiętając, że są to produkty dość kaloryczne.
Orzechy brazylijskie
Duże i mięsiste orzechy brazylijskie słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości selenu. Pierwiastek ten pomaga zachować w dobrym stanie włosy i paznokcie, a także wzmacnia układ odpornościowy i pracę tarczycy. Jak większość orzechów, ma również pozytywny wpływ na mózg i procesy myślowe, poprawia koncentrację i ułatwia zapamiętywanie. Orzechy brazylijskie będą idealnym składnikiem koktajli lub stworzą ciekawą kompozycję sałatkową. Dziennie powinno się spożywać 2-3 sztuki tych produktów.
Orzechy laskowe
To jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych orzechów. Zawierają wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto są cennym źródłem witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, wapń i fosfor. Oprócz wsparcia funkcji mózgu, bardzo dobrze oddziałują też na serce.
Orzeszki pinii
Dostępne w sklepie online Promienie Słońca orzeszki pinii to doskonały składnik koktajli i sałatek, który wspaniale podkreśla każde danie. Piniole są niewielkimi nasionami o wyjątkowym, maślanym smaku. Mają szereg cennych dla organizmu składników odżywczych, które przyczyniają się między innymi do zmniejszenia apetytu, oprócz tego minimalizują ryzyko chorób serca, dodają energii i hamują proces starzenia. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają metabolizm i funkcjonowanie mózgu, a także przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, w tym nowotworów.
Inne orzechy
W sałatkach i koktajlach doskonale sprawdzą się również inne orzechy, na przykład ziemne, nerkowca, makadamia czy pekan, a także migdały i pistacje. Doskonałym rozwiązaniem jest urozmaicenie potrawy mieszanką orzechów dostępną w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Warto jednak kontrolować ilość spożywanych orzechów, ponieważ są to produkty o wysokiej kaloryczności.
Jakie nasiona warto dodać do sałatek i koktajli?
W koktajlach i sałatkach doskonale sprawdzą się również różnego typu nasiona. Do urozmaicenia smaku można śmiało wykorzystać na przykład:
Siemię lniane
Te małe ziarenka są niezwykle wartościowym składnikiem diety. Ich rozmiar sprawia, że obecność w posiłku może nawet nie zostać zauważona. Siemię lniane jest bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i zapewnia na długo uczucie sytości. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i lignany, czyli związki o działaniu antynowotworowym i antyoksydacyjnym.
Pestki dyni
Bardzo chętnie wykorzystywane do sałatek są również pestki dyni. Ich spożywanie minimalizuje ryzyko rozwoju miażdżycy, kamicy nerkowej czy osteoporozy. Mają działanie przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy, a dodatkowo wpływają korzystnie na kondycję kości i zębów.
Nasiona chia
Niepozorne nasiona chia to bogate źródło błonnika i kwasów omega-3, a także wielu cennych witamin i minerałów. Wykazują wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, między innymi wspierają procesy myślowe, układ kostny i układ nerwowy, oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, zwiększają poziom energii i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto wpływają korzystnie na zdrowie psychiczne i ogólne samopoczucie, pomagają zwalczyć stres i zmęczenie. Na blogu sklepu online Promienie Słońca można przeczytać inspirujący artykuł: Nasiona chia – dlaczego warto i jak je jeść?