Artykuł sponsorowany
Aby wybrać porządną lodówkę gastronomiczną warto zwrócić szczególną uwagę na jej klasę energetyczną. Rachunki za energię elektryczną niestety cały czas idą w górę, dlatego też producenci coraz częściej oferują energooszczędne urządzenia.
Dlaczego klasa energetyczna jest tak bardzo ważna?
Lodówka gastronomiczna jest urządzeniem, które pracuje praktycznie przez 24 godziny na dobę (przez 7 dni w tygodniu). Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że cały czas pobiera prąd. Nawet stosunkowo niewielka różnica w zużyciu energii, w dłuższej perspektywie czasu może przełożyć się na olbrzymie oszczędności.
Na każdej lodówce gastronomicznej można znaleźć specjalną etykietę informującą o klasie energetycznej, dzięki czemu bez problemu porównany dostępne na rynku urządzenia. Lodówki o najniższej klasie oznaczone są symbolem D. Jeżeli chodzi o urządzenia najmniej energooszczędne, to są one oznaczone symbolem A+++.
O czym należy pamiętać?
Bardzo wielu nabywców lodówek gastronomicznych uznaje klasę energetyczną jako bezwzględne zużycie energii. Jest to oczywiście bardzo błędne rozumowanie. Klasa energooszczędna informuje jedynie o tym, jak efektywnie lodówka gastronomiczna wykorzystuje dostarczoną energię elektryczną. Informacje dotyczące rocznego zużycia kilowatogodzin podane są w zupełnie innym miejscu.
Jeżeli chcemy w rzeczywistości zaoszczędzić na energii elektrycznej warto zwrócić uwagę również na moc lodówki. Kluczem do sukcesu jest oczywiście to, aby wybrać odpowiednią kubaturę lodówki, która dopasowana będzie do rzeczywistej ilości przechowywanego jedzenia.
Jaka pojemność lodówki?
W profesjonalnych lokalach gastronomicznych wykorzystywane są zazwyczaj lodówki o bardzo dużej pojemności. Jeżeli istnieje taka możliwość to warto wybrać urządzenia o pojemności 300 litrów. Godne polecenia są przede wszystkim modele wyposażone w dwa agregaty.
W dzisiejszych czasach rekordy sprzedaży biją lodówki gastronomiczne side by side, które przeważnie są głębsze od tradycyjnych rozwiązań o około 15 cm. Osoby, które nie wiedzą jaką lodówkę gastronomiczną wybrać mogą skorzystać z fachowego doradztwa.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Gastrosilesia.pl