Niemal każdy uwielbia sos do nachos, jednak jak zrobić sos serowy w domu? Przygotuj cheddar, mleko, olej, masło, mąkę pszenną i przyprawy. Pysznym dodatkiem jest również musztarda. Sprawdź przepis!
Jak zrobić sos serowy w domu?
Przygotowanie sosu serowego rozpoczynamy od podgrzania oleju i masła. Następnie dodajemy mąkę i część mleka. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw i startego żółtego sera. Energicznie mieszając, dodajemy pozostałe mleko i gotowe! Dokładny przepis na domowy sos serowy znajdziesz poniżej.
Z jakiego sera zrobić sos serowy?
Najlepszym serem do przygotowania sosu serowego jest dobrej jakoś cheddar. Dobrze sprawdzi się również gouda, edam lub parmezan. Możesz również użyć różnych serów, dzięki czemu sos będzie miał jeszcze więcej smaku!
Do czego wykorzystać sos serowy?
Sos serowy to dodatek do ulubionych przekąsek! W ciepłym sosie serowym możesz maczać nachosy, krakersy, chipsy, pieczywo, czy też paluszki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sos serowy użyć jako dodatek do burgerów i innych fast foodów.
PRZEPIS | Jak zrobić sos serowy?

składniki
- 100 g startego sera żółtego cheddar
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki musztardy
przygotowanie
- W rondelku podgrzej olej i masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj łyżkę mąki pszennej i mieszając, gotuj przez minutę.
- Następnie powoli dodaj 115 ml mleka. Całość energicznie mieszaj (najlepiej rózgą/trzepaczką) do zagotowania, po czym gotuj jeszcze przez 1 minutę na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Po minucie zdejmij z ognia i dodaj sól, czosnek, paprykę, musztardę oraz starty cheddar. Całość energicznie ubijaj, a w międzyczasie dodaj 35 ml ciepłego mleka.
- Ser powinien całkowicie się rozpuścić, a sos powinien być gładki. Jeśli ser nie chce się rozpuścić, możesz podgrzać całość przez chwilę i dodać jeszcze trochę mleka.
- Gotowy sos możesz jeszcze doprawić do smaku. Gorący sos może być zbyt “ciągliwy”, ale po chwili zrobi się idealnie lejący.
Sprawdź inne przepisy na inne przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi




