Jak zrobić kisiel w domu? Sprawdź sprawdzony przepis na pyszny domowy kisiel. Zamiast malin możesz użyć również innych owoców – na przykład borówek, truskawek, śliwek lub pomieszać kilka rodzajów owoców.
Jak zrobić kisiel malinowy w domu?
Kisiel można zrobić w 10 minut w domu! Potrzebujesz jedynie kilku składników – owoce, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Kisiel przygotowujemy na wzór budyniu. Na początek owoce blendujemy i łączymy z wodą oraz cukrem. Do części dodajemy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą część zagotowujemy. Na koniec całość łączymy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dokładne proporcje na idealny kisiel znajdziesz poniżej.
Przepis na domowy kisiel malinowy

składniki
- 250 g świeżych malin
- 400 ml wody
- 30-60 g cukru (w zależności od słodyczy malin i od tego, jak bardzo słodki kisiel lubisz – dla mnie wystarczyło 30 g cukru)
- 35 g mąki ziemniaczanej
przygotowanie
- Maliny zblenduj, a następnie połącz je z wodą i cukrem – wymieszaj w rondelku. Z całości do miseczki odlej około 1/3 i dodaj do tej części mąkę ziemniaczaną – dokładnie rozmieszaj, najlepiej za pomocą rózgi (trzepaczki).
- Pozostałą część (czyli 2/3 całości) zagotuj w rondelku, po czym dodaj mieszaninę z mąką ziemniaczaną i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Kisiel podawaj tak, jak lubisz – dobrze smakuje zarówno ciepły, jak i wystudzony.
Sprawdź inne przepisy na desery i ciasta z owocami – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!




