Jak zrobić kawę mrożoną iced latte, czyli kawę na bazie kawy espresso? Przygotowanie iced latte jest bardzo proste – w szklance umieszczamy kostki lodu, a następnie wlewamy do nich mleko. Na koniec dodajemy espresso.
Mrożoną kawę możemy urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak syropy, przyprawy, owoce, orzechy, bita śmietana, czy też lody. Poniżej znajdziesz trzy pyszne przepisy na kawę mrożoną z dodatkami i opis jak zrobić kawę mrożoną.
Jaka kawa jest najlepsza do kawy mrożonej iced latte?
Kawę mrożoną iced latte przygotowujemy na bazie espresso. Najlepiej sprawdzi się kawa dobrej jakości, czyli aromatyczna i esencjonalna. Szeroki wybór kaw, które świetnie sprawdzą się w przepisie na mrożoną kawę, posiada sklep Konesso, który bardzo polecam!
Jak zrobić kawę mrożoną? Przepisy krok po kroku
Mrożoną kawę najlepiej podawać w szklance z grubymi ściankami i grubym dnem. Dzięki temu kawa na dłuższy czas zachowa swoją temperaturę.
Kawa mrożona (iced latte) z cynamonem i syropem klonowym
Składniki:
- 150 ml mleka (użyłam mleka sojowego)
- 25-30 ml espresso (z 7 g kawy)
- 1 łyżeczka cynamonu (3-4 g cynamonu)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (około 5 g)
- lód (4 duże kostki)
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z cynamonem i syropem klonowym.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je mlekiem z cynamonem i syropem.
- Następnie dodaj espresso przygotowane w ekspresie lub kawiarce.
Jeśli lubisz słodszą kawę, dodaj cukier do espresso lub posłodź gotową kawę przygotowanym wcześniej syropem cukrowym (rozpuść cukier w wodzie w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia), czy też innym wybranym słodzikiem.
Kawa mrożona (iced latte) z orzechami laskowymi i bitą śmietaną
Składniki:
- 150 ml mleka (użyłam mleka sojowego)
- 25-30 ml espresso (z 7 g kawy)
- 25 g orzechów laskowych
- bita śmietana
- lód (4 duże kostki)
Przygotowanie:
- Orzechy laskowe zmiel w młynku do kawy, a następnie zblenduj z mlekiem.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je orzechami zblendowanymi z mlekiem.
- Następnie dodaj espresso przygotowane w ekspresie lub kawiarce.
- Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
Jeśli lubisz słodszą kawę, dodaj cukier do espresso lub posłodź gotową kawę przygotowanym wcześniej syropem cukrowym (rozpuść cukier w wodzie w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia), czy też innym wybranym słodzikiem.
Kawa mrożona (iced latte) z truskawkami i lodami waniliowymi
Składniki:
- 150 ml mleka (użyłam mleka sojowego)
- 25-30 ml espresso (z 7 g kawy)
- 40 g truskawek
- 50 g lodów waniliowych
- lód (4 duże kostki)
Przygotowanie:
- Truskawki zblenduj z mlekiem.
- Do szklanki wrzuć kostki lodu i zalej je truskawkami zblendowanymi z mlekiem.
- Następnie dodaj espresso przygotowane w ekspresie lub kawiarce.
- Na wierzch ułóż lody.
Jeśli lubisz słodszą kawę, dodaj cukier do espresso lub posłodź gotową kawę przygotowanym wcześniej syropem cukrowym (rozpuść cukier w wodzie w proporcji 1:1 i odstaw do wystudzenia), czy też innym wybranym słodzikiem.
Sprawdź inne przepisy na napoje i koktajle – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Montaż huśtawki ogrodowej – poradnik krok po kroku
- Przekąska na krakersach z jajkiem
- Deser szarlotka z orzechami włoskimi
- Przepis na ciasteczka maślane jak ze sklepu!
- Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
Wpis sponsorowany