Sprawdź, jak zrobić gofry – szybkie i proste! Jest to przepis, z którego wychodzą gofry chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku.
Jaka mąka do gofrów?
Przepis na gofry, który znajdziesz poniżej najlepiej wykonać z mąki pszennej (polecam typ 550 lub 650). Odpowiednio sprawdzi się również jasna mąka orkiszowa.
Jak upiec pyszne gofry?
Upieczenie pysznych gofrów dużo zależy od gofrownicy. Ważne, aby Twoje urządzenie miało dużą moc – taką minimalną mocą jest 800-1000 W, ale im więcej, tym lepiej! Profesjonalne urządzenia posiadają moc 1500 – 2000 W, więc taka moc sprawdzi się najlepiej. Dodatkowo warto nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Dzięki temu gofry wyjdą puszyste i ładnie wypieczone.
Z czym podawać gofry?
Gofry możesz podawać z wieloma dodatkami. Doskonale smakują z cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną, a także ulubionym dżemem lub powidłami. Możesz również eksperymentować z innymi składnikami – na przykład kremem czekoladowym, budyniem lub roztopioną czekoladą.
Jak zrobić gofry?
Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na gofry. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i gotowe! Do tego przepisu nie musisz ubijać piany z białek.
Jeśli szukasz przepisu na wytrawne śniadanie, sprawdź przepisy na sałatki – https://viagusto.pl/category/10-najlepszych-salatek/
Prosty przepis na gofry krok po krok
Przeczytaj również jak zrobić gofry w Thermomixie
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Catering dietetyczny vs. domowa kuchnia. Która opcja lepiej służy Twojemu zdrowiu?
- Przepis na frytki w panierce
- Kokosowa tarta na kakaowym spodzie
- Sernik Pani Walewska (sernik Pychotka)
- Kotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)
Jaka jest historia gofrów?
Historia gofrów sięga XV wieku, kiedy to po raz pierwszy zostały przygotowane w Belgii. Od tamtej pory, stały się one symbolem francuskiej kultury gastronomicznej i są uważane za jeden z najlepszych i najsmaczniejszych przysmaków.
Gofry – jak zrobić i jak podać?
Jak zrobić gofry? Gofry są przygotowywane z ciasta na bazie:
- mąki,
- cukru,
- jajek
- i mleka,
które jest następnie smażone na specjalnej płycie. Dzięki temu ciasto nabiera charakterystycznej, chrupiącej konsystencji i cudownego, słodkiego smaku. Gofry są najczęściej podawane na słodko, z dodatkiem dżemu, owoców lub bitej śmietany.
Jednak, gofry nie muszą być tylko słodkim przysmakiem. Mogą być także przygotowywane na słono i podawane jako danie główne. W takim przypadku ciasto przygotowywane jest bez dodatku cukru i może zawierać dodatki takie jak ser, szynka, warzywa lub krewetki.
W jakich krajach popularne są gofry?
Gofry są bardzo popularne w Europie, zwłaszcza we Francji i Belgii, gdzie istnieje wiele specjalnych restauracji specjalizujących się w przyrządzaniu tego wyjątkowego dania. W ostatnich latach ich popularność rozprzestrzeniła się na cały świat i dzisiaj można je znaleźć w wielu krajach, takich jak Stany Zjednoczone, Kanada, Australia i Nowa Zelandia.
Kiedy najlepiej przygotować gofry?
Gofry są także bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Wiele osób uwielbia gotować je na weekendowe śniadanie lub kolację, dzięki czemu można cieszyć się ich smakiem i aromatem bez wychodzenia z domu. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto na gofry, a każdy może dostosować je do swoich upodobań i preferencji smakowych. Na przykład, można dodać ulubione specyficzne dodatki, takie jak cynamon, wanilia, kakao lub inne ulubione przyprawy, aby nadać im jeszcze bardziej wyjątkowy smak.
W tym artykule powyżej znajdziesz recepturę, jak zrobić gofry w 5 minut.
Artykuł powstał przy współpracy z ThermoSmaki.pl
7 komentarzy
Super przepis! Będę częściej korzystać. Mam zwykłą maszynkę z marketu i też wychodzą bardzo fajnie!
Pyszne, chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku. Ciasto mi wyszło bardzo gęste ale to pewnie dlatego że zamiast mleka użyłam śmietanki wymieszanej z wodą( dolałam trochę więcej wody) i są trochę takie jakby w ciapki ale pychotka
Świetnie! Cieszę się, że gofry wyszły pyszne 😊
Ile mniej więcej wychodzi sztuk z tego przepisu
Z podanych proporcji wyjdzie około 10 standardowych gofrów.
Gofry rewelacja i bardzo szybkie w wykonaniu 😍
Dziękuję za przepis 🙂
[…] Jeśli natomiast szukacie pomysłu na lekkie śniadanie na słodko, to polecamy przepis na gofry. […]