Sprawdź, jak zrobić szybkie gofry! Jest to przepis, z którego wychodzą gofry chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku.
Jak zrobić gofry?
Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na gofry. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i gotowe! Do tego przepisu nie musisz ubijać piany z białek.
Prosty przepis na gofry krok po kroku

składniki
- 200 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 300 ml mleka
- 2 jajka (rozmiar M)
- 40 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru pudru (może to być cukier waniliowy) – lub więcej, jeśli lubisz słodkie gofry
- szczypta soli
przygotowanie
- W misce umieść najpierw mokre składniki, a potem wsyp suche składniki. Następnie całość wymieszaj trzepaczką (rózgą) lub mikserem na gładką masę.
- Gotowe ciasto umieść w nagrzanej gofrownicy. Gofry piecz około 4-5 minut (w zależności od gofrownicy) – polecam nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia, a zwłaszcza na początku. Odczekaj więc 3-4 minuty, zanim sprawdzisz stopień wypieczenia gofrów. Dzięki temu ciasto ładnie się upiecze 🙂
- Gotowe gofry podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami – mogą to być owoce, dżem, bita śmietana lub po prostu cukier puder.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Rurki z ciasta francuskiego z kremem z orzechami laskowymi
- Surówka z ogórków z sezamem – prosta sałatka z ogórków
- Termos obiadowy – 9 przepisów na zdrowe dania na podróż, w góry i do pracy! | N’OVEEN
- Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy
- Domowa zupka chińska – przepis na ekspresowe danie z makaronem ryżowym


