Wpis sponsorowany
Branża cateringów dietetycznych w Polsce jest coraz bardziej popularna. Powstają nowe firmy oferujące dietę pudełkową, a tym samym rośnie liczba osób decydujących się na korzystanie z takiej usługi. Otwarcie cateringu dietetycznego może okazać się dużo prostsze niż otwarcie nowej restauracji. Jak rozkręcić taki biznes, by osiągnąć sukces?
Co to jest dieta pudełkowa?
Diety pudełkowe to przygotowane posiłki, które firma cateringowa dostarcza pod wskazany adres o określonej godzinie. Zazwyczaj zawierają one gotowe dania, które można spożywać na ciepło lub na zimno. Potrawy te są przygotowywane ze świeżych, zdrowych składników, dzięki czemu nie powodują problemów żołądkowo-jelitowych.
Co więcej, diety są tworzone z uwzględnieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Łatwo jest wybrać plan żywieniowy, który odpowiada naszym indywidualnym potrzebom żywieniowym. W ofercie znajdują się różne diety pudełkowe, w tym diety dla sportowców, bezglutenowe, niskokaloryczne, niskowęglowodanowe i wegańskie.
Jak otworzyć firmę oferującą catering dietetyczny?
Aby rozpocząć działalność w zakresie cateringu dietetycznego, trzeba najpierw kupić wyposażenie do kuchni. Oprócz podstawowego sprzętu, takiego jak lodówka, kuchenka i zmywarka, potrzebny będzie także robot kuchenny, mikser lub blender, deska do krojenia oraz zestaw kubków i łyżek do odmierzania. Gdy masz już niezbędne narzędzia, możesz przystąpić do pracy.
Aby z powodzeniem prowadzić firmę, trzeba opracować plan marketingowy. Można zacząć od szukania potencjalnych klientów w Internecie. Można też ogłaszać się w mediach społecznościowych i gazetach. Należy pamiętać też o tym, by dopełnić wszystkich formalności, jakie narzuca na nas Sanepid.
Zgodnie z literą prawa, firmy świadczące takie usługi powinny być też zarejestrowane, a więc powinny mieć np. swój numer NIP. Warto też zainspirować się firmami istniejącymi już na rynku i świadczącymi usługę cateringu dietetycznego m.in. w Olsztynie, jak np. Primate.diet.
Jakie produkty powinny być uwzględnione w cateringu dietetycznym?
Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania posiłków dla klientów będących na diecie jest wybór odpowiednich składników. Tłuszcze, sole i cukry to trzy rzeczy, które musisz wyeliminować ze swoich przepisów, aby stały się one zdrowe.
Można również korzystać z gotowych zestawów posiłków, które pozwalają na przygotowanie smacznych i pożywnych dań bez konieczności posiadania jakichkolwiek umiejętności kulinarnych. Przykładowe produkty, które można wykorzystać w cateringu dietetycznym, to chude białka, pełne ziarna, rośliny strączkowe, owoce i warzywa. Pokarmy te są bogate w składniki odżywcze, niskokaloryczne i można je włączyć do wielu różnych rodzajów dań.
Jak wygląda cotygodniowy catering dietetyczny?
Taki catering dietetyczny może być przydatny dla każdego, kto chce schudnąć lub utrzymać obecną wagę, ale nie ma czasu lub energii na samodzielne przygotowywanie posiłków. Tygodniowy plan dietetyczny obejmuje szeroki zakres produktów, które są dopasowane do preferencji zamawiającego.
Częstotliwość i rodzaje otrzymywanych posiłków zależą od indywidualnego planu dietetycznego. Niektóre firmy oferujące catering dietetyczny pozwalają klientom wybierać spośród różnych planów i decydować, jak często chcą otrzymywać posiłki. Do wyboru są plany tygodniowe i dwutygodniowe, co oznacza, że świeże dania są dostarczane do domu lub miejsca pracy raz, lub dwa razy w tygodniu. Inną opcją jest plan miesięczny.