Artykuł sponsorowany
Masa cukrowa, która często nazywana jest lukrem plastycznym, jest bardzo przydatna przy dekorowaniu tortu. Dzięki niej nasz deser nie będzie jedynie pysznie smakował, ale także pięknie wyglądał. Dowiedz się, jak używać gotowej masy cukrowej.
Powleczenie tortu
Przed tworzeniem oryginalnych ozdób i dekoracji, dobrym pomysłem jest rozpoczęcie od powlekania tortu warstwami masy cukrowej. Do tego przyda nam się masa cukrowa na tort oraz krem maślany. Najpierw pokrywamy powierzchnię tortu kremem maślanym. Jest to konieczne ze względu na to, żeby masa cukrowa scaliła się z tortem.
Następnie przechodzimy do obróbki lukru. Masę cukrową rozkładamy na blacie i lekko gnieciemy. Spowoduje to, że masa zyska większą plastyczność i będzie bardziej podatna na działanie. Możemy także zabarwić lukier barwnikiem żelowym.
Po odpowiednim rozgnieceniu masy zaczynamy ją rozwałkowywać. To bardzo istotny moment, który decyduje o ostatecznej grubości warstwy. Zbyt duża grubość może spowodować, że nie wystarczy lukru na pokrycie całego tortu, a zbyt cienka nie zakryje wszystkich nierówności wypieku. Najczęściej zalecane jest wałkowanie do 3-5 mm grubości warstwy. Gotowa masa cukrowa na tort nie powinna przyklejać się do blatu.
Kolejnym etapem jest przeniesienie gotowej masy cukrowej na wypiek. Wykonujemy to przy użyciu wałka i ze szczególną ostrożnością. Po nałożeniu masy cukrowe na tort delikatnie go wygładzamy. Możemy użyć do tego rąk lub packi cukierniczej. Gdy pokrywa z masy cukrowej jest już gotowa, wykonujemy dodatkowe ozdoby i napisy. Po 2-3 godzinach może być już na to za późno, bo masa całkowicie wyschnie.
O czym należy pamiętać przy pracy z masą?
Oto kilka ważnych wskazówek, które warto znać przed pracą z masą cukrową:
- Przed obłożeniem tortu masą cukrową, warto go dobrze schłodzić – minimum kilka godzin w lodówce – najlepiej całą noc, wtedy możemy mieć pewność, że masa cukrowa będzie do niego dokładnie przylegać.
- Masę cukrową powinno kłaść się jedynie na tort otynkowany kremem na bazie masła. Kremy na bazie śmietany niestety ją rozpuszczą.
- Masa cukrowa podkreśli każdą niedoskonałość – ważne jest, żeby tort był dokładnie złożony i otynkowany kremem ,,na gładko”.
- Masa cukrowa jest dość twarda. Należy wyrabiać ją w dłoniach, aby nabrała odpowiedniej miękkości i plastyczności. Dobrze wyrobiona masa cukrowa jest łatwiejsza do rozwałkowania, do obłożenia tortu lub do użycia do tworzenia figurek i innych ozdobnych elementów.
- Masa cukrowa ze względu na dużą zawartość cukru, ma słodki smak. Można go lekko złagodzić i przełamać za pomocą wybranego aromatu.
- Gdy podczas przekładania rozwałkowanej masy na tort zaczyna pękać, można pomóc sobie za pomocą ponownego ugniatania masy z dodatkiem tłuszczu roślinnego.
- Resztki masy cukrowej, której nie wykorzystamy, możemy owinąć w folię i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Unikniemy wtedy wysuszenia się masy, która po dokładnym wyrobieniu możemy później ponownie użyć.
Gdzie kupić lukier plastyczny?
Najlepsza gotowa masa cukrowa na tort dostępna jest w sprawdzonych sklepach, które oferują tego typu produkty najwyższej jakości. Jednym z takich miejsc jest sklep torcik.net, gdzie poza dobrą masą cukrową, znajdują się także inne materiały dekoracyjne i narzędzia niezbędne dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych cukierników.