Artykuł sponsorowany
Dobór odpowiedniego sprzętu kuchennego to klucz do czerpania satysfakcji z gotowania. Wiele rzeczy można dokupić na późniejszych etapach, jednak wybór urządzeń takich jak piekarnik, kuchenka czy lodówka należy przemyśleć jeszcze na etapie planowania kuchni. Sprawdź, na jakie funkcje warto zwrócić szczególną uwagę!
Projektowanie kuchni i wybór sprzętów to dla wielu osób bardzo przyjemny proces. Jednak liczba propozycji dostępnych na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego warto skupić się na funkcjach i programach, które są szczególnie przydatne podczas codziennego przygotowywania potraw. O czym musisz pamiętać?
Funkcjonalny piekarnik dla prawdziwych pasjonatów
Jednym z najważniejszych sprzętów, które muszą znaleźć się w każdej kuchni, jest wielofunkcyjny piekarnik. Nowoczesne urządzenia posiadają wiele interesujących opcji, które znacznie ułatwiają codzienne gotowanie. Przykładem może być piekarnik parowy Electroux EOC8H31Z Steamcrisp, który pozwoli upiec chleb i ciasto, nada się także do przygotowywania różnych mięs i pasztetów.
Ten model wyposażony jest w wiele przydatnych programów, a także termosondę, która ułatwia kontrolowanie temperatury przygotowywanej potrawy.
Jaką płytę grzewczą wybrać do kuchni?
Kolejnym niezwykle istotnym sprzętem kuchennym jest płyta grzewcza. Obecnie najpopularniejsze są płyty indukcyjne, które pozwalają szybko przygotowywać posiłki. Dzięki temu, że płyta indukcyjna grzeje tylko garnek, a sama nie zmienia swojej temperatury, uważa się, że takie rozwiązanie jest szczególnie bezpieczne dla osób, które mają dzieci.
Kolejnym często wybieranym rozwiązaniem jest płyta ceramiczna. Z zewnątrz bardzo przypomina płytę indukcyjną, jednak jej zasada działania jest nieco inna. W przypadku płyty ceramicznej najpierw nagrzewane jest pole grzewcze, które z kolei ogrzewa garnek lub patelnię. Taki sprzęt jest nieco tańszy niż płyta indukcyjna, jednak cechuje go też wolniejsza odpowiedź na zmianę temperatury.
Wiele osób wybiera też płyty gazowe. Zwolennicy takiego rozwiązania podkreślają niskie koszty eksploatacji i większą kontrolę nad przygotowywaniem potraw. Należy jednak pamiętać, że taki sprzęt ma również pewne wady, do których należy np. zapach towarzyszący spalaniu gazu oraz wykorzystywanie otwartego ognia.
Najmniej awaryjne piekarniki do zabudowy – top 5 modeli
Praktyczna i pojemna lodówka do kuchni
Kolejnym sprzętem, bez którego nie można wyobrazić sobie nowoczesnej kuchni, jest lodówka. Wybierając urządzenie dla siebie, warto dostosować je do własnych potrzeb. Zbyt duża lodówka będzie generowała nadmierne zużycie prądu, z kolei zbyt mała może nie pomieścić wszystkich niezbędnych składników i przygotowywanych posiłków.
Jednym z najważniejszych aspektów, które trzeba brać pod uwagę, wybierając lodówkę, jest klasa efektywności energetycznej. Lodówka to sprzęt, który cały czas jest włączony, dlatego ważne, aby był energooszczędny.
Konieczne jest też sprawdzanie wymiarów półek – chodzi nie tylko o rozmiar, ale także możliwość praktycznego zagospodarowania przestrzeni.