Robisz tort, ciasto lub deser z kremem i Twój krem zwarzył się? Jak uratować zwarzony krem budyniowy, ze śmietany lub z mascarpone? Sprawdź praktyczne porady!
Jak rozpoznać zwarzony krem?
Krem jest zważony, gdy widoczne są w nim grudki, a składniki kremu wydają się być oddzielone – czyli krem nie jest gładki. W przypadku kremów na bazie mleka lub śmietany, mogą również pojawić się przeźroczyste płyny oddzielające się od stałych składników.
Dlaczego mój krem się rozdzielił?
Rozdzielenie się kremu (czyli zwarzenie się kremu) może mieć różne przyczyny – oto możliwe przyczyny zwarzonego kremu:
- zbyt wysoka temperatura jednego lub kilku składników,
- zbyt niska temperatura któregoś ze składników kremu,
- dodanie na raz zbyt dużej ilości jednego składnika kremu do drugiego,
- zbyt długie mieszanie kremu,
- dodanie zbyt wielu kwaśnych składników na raz,
- zbyt intensywne ubijanie, czyli ubijanie na zbyt wielkich obrotach (zwłaszcza w przypadku śmietany – może to prowadzić do powstania masła).
Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa temperatura składników – dlatego pamiętaj, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Ważne jest również użycie dobrej jakości i świeżych składników.
Jak uratować zwarzony krem budyniowy?
Aby uratować zważony krem budyniowy, spróbuj przetrzeć go przez sito, aby usunąć grudki. Drugim sposobem jest delikatne podgrzewanie kremu w kąpieli wodnej – może to pomóc ponownie zemulgować składniki. Uważaj jednak, aby nie podgrzewać kremu zbyt długo. W trakcie ogrzewania w kąpieli wodnej mieszaj krem, a kiedy grudki znikną, umieść krem w lodówce. Trzecim sposobem na zwarzony krem budyniowy jest dodanie do kremu odrobiny gorącej wody, a następnie zmiksowanie całości.
Jak uratować zwarzony krem ze śmietany?
W przypadku zważonego kremu ze śmietany, również może sprawdzić się podgrzewanie kremu w kąpieli wodnej – krem delikatnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, a schłodzony krem ponownie ubijamy. Możesz również spróbować dodać do kremu 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Jak uratować zwarzony krem z bitej śmietany i mascarpone?
Jeśli krem z bitej śmietany i mascarpone zważy się, również skorzystaj ze sposobu z kąpielą wodną – ogrzej krem przez chwilę, a następnie schłodź w lodówce, po czym ponownie go ubij. Drugim sposobem w tym przypadku również jest dodanie łyżki kwaśnej śmietany i ponowne ubicie kremu.
Jak naprawić bitą śmietanę, która zamienia się w masło?
Gdy bita śmietana zaczyna przekształcać się w masło (staje się zbyt gęsta i zaczyna oddzielać się ciecz), może być ciężko odwrócić ten proces. Możesz spróbować dodać dodatkową porcję schłodzonej słodkiej śmietanki i ponownie ubić. Jednak jeśli bita śmietana zmieniła się w masło, możesz wykorzystać powstałe masło do innych celów kulinarnych. W przyszłości, aby uniknąć tego problemu, ubijaj śmietanę z mniejszą intensywnością i zatrzymaj się, gdy osiągnie pożądaną konsystencję.
Zobacz przepisy na ciasta z kremem:
- ciasto Fale Dunaju z kokosowym kremem
- makowiec z kremem cytrynowym
- wuzetka z porzeczkowym kremem
- ananasowe ciasto z kokosowym kremem
- brzoskwiniowe ciasto z kremem z kwaśnej śmietany
- cytrynowe ciasto z kremem z kisielem