Artykuł sponsorowany
Lokal, do którego chętnie wracają goście, powinien dbać nie tylko o doskonały smak, ale także odpowiednie podanie potraw. Dotyczy to nie tylko zup, deserów, makaronów czy owoców morza, ale także… wody. Okazuje się bowiem, że sposób przechowywania i rodzaj szklanki, w którym podawany jest ten orzeźwiający napój, ma ogromny wpływ na jego smak. Jeśli więc chcesz serwować swoim gościom wyłącznie to, co najlepsze — koniecznie przeczytaj nasz poniższy poradnik.
Hydrosommelier — specjalista, który o podawaniu wody wie wszystko
Hydrosommelier to specjalizacja kelnerska, którą zdobywa się po ukończeniu odpowiednich kursów i po opanowaniu konkretnych kwalifikacji. Dzięki nim pracownik jest w stanie podawać wodę gościom zgodnie ze sztuką i związanymi z nią, sztywnymi wytycznymi.
Kelner, który zdobędzie tę wiedzę, potrafi dostosować naczynie pod kątem m.in. mineralizacji, właściwości wody oraz poziomu schłodzenia. Jest więc to pewien rodzaj spektaklu, na który pozwolić sobie mogą wyłącznie wybrane restauracje i bary.
Technika ta jest na tyle silna, że wpisała się w ogólne zasady savoir-vivre, których powinny przestrzegać zwłaszcza lokale eleganckie i kładące duży nacisk na jakość.
Czy sposób podawania wody ma znaczenie?
Tak! Woda, ze względu na zawarte minerały, temperaturę i sposób pozyskiwania może wyróżniać się posmakiem lub ilością dwutlenku węgla. Okazuje się bowiem, że na doznania smakowe wpływ ma nie tylko sposób jej przechowywania, ale także temperatura otoczenia czy rodzaj naczynia. Dlatego też co bardziej doświadczeni smakosze z pewnością bardziej docenią wodę w wąskiej szklance, niż w klasycznym kubku z ceramiki.
Jak przechowywać wodę w lokalu?
Woda powinna być przechowywana w podobnym środowisku co… wino. Dlatego też najlepiej sprawdzi się miejsce suche, chłodne i zaciemnione. Tylko takie warunki nie wpływają negatywnie na jej smak i skład.
Dodatkowo należy pilnować, aby butelki pozostałe czyste, pozbawione pęknięć i uszkodzeń mechanicznych, przez które np. może ulatniać się gaz.
- Woda gazowana — powinna być przechowywana w temperaturze od 4 do 6 stopni.
- Woda niegazowana — powinna być przechowywana w temperaturze około 8 stopni.
Jak podawać wodę gościom?
Goście mogą zażyczyć sobie wody z lodem. W takim przypadku kostki powinny być wykonane z tej samej wody — tak, aby nie zaburzyć jej smaku, po rozpuszczeniu. Oficjalne etykieta sugeruje, aby podawać gościom lód w docelowych szklankach, a następnie serwować wodę w oddzielnej karafce. Niektóre restauracje podają szklaną butelkę wody w kubełku z lodem i wodą — identycznie, jak w przypadku białego lub różowego wina.
Wodę docelowo podawać można zarówno w kieliszkach, jak i w szklankach.
- Szklanki — najlepiej sprawdzą się tzw. goblety na cienkiej nóżce, przypominającej nieco klasyczne kieliszki. Dopuszczalne jest także serwowanie wody w pękatych szklankach o pojemności do 400 ml. Modele z grubym, podwójnym dnem świetnie sprawdzą się latem — tj. przetrzymując dłużej niską temperaturę wody.
- Kieliszki — o dużej, pękatej czakrze i lekkiej, smukłej nóżce. Dopuszczalne jest serwowanie wody w kieliszkach kryształowych lub wykonanych z ciętego szkła.
Unika się tym samy serwowania wody w kubkach i filiżankach — te zdecydowanie lepiej sprawdzą się w przypadku napojów gorących.
Szukasz idealnego naczynia do swojej restauracji? Zobacz już teraz ofertę od HorecaPolska.