Sprawdź pomysły na pyszne jajka wielkanocne! Znajdziesz tu 8 sprawdzonych przepisów na wielkanocne jajka, a wśród nich:
- jajka faszerowane
- sałatki z jajkami
- wielkanocne przekąski

Jajka faszerowane pieczarkami
Pyszne jajka faszerowane z pieczarkami! Prosty przepis, który musisz wypróbować!

Jajka w panierce
To niecodzienny pomysł na przekąskę z jajkami! Jajka są panierowane i nadziane farszem z sokiem z ogórków kiszonych.

Warstwowa sałatka z jajkiem i rzodkiewką
Lekka sałatka z kapustą pekińską i papryką konserwową. Dzięki rzodkiewce sałatka świetnie pasuje do wiosennego klimatu!

Jajka wielkanocne i jajka faszerowane – kilka przepisów
Wielkanoc to czas tradycji, w tym także ozdabiania jajek. Jednym z najważniejszych elementów przygotowań do świąt jest przygotowanie pysznego jajka na twardo. W tym artykule przedstawiam kilka przepisów na jajka wielkanocne, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom.
Jajka na twardo z majonezem
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy.
- W misce mieszamy majonez, musztardę, ocet, sól i pieprz.
- Kroimy jajka na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Żółtka mieszamy z przygotowanym sosem i ponownie napełniamy nimi białka.
Jajka faszerowane serem żółtym
Składniki:
- 6 jajek
- 50g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy.
- W misce mieszamy starty ser żółty, majonez, musztardę, sól i pieprz.
- Kroimy jajka na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Żółtka mieszamy z przygotowanym farszem i ponownie napełniamy nimi białka.
Jajka z pastą z awokado i rzodkiewką
Składniki:
- 6 jajek
- 1 awokado
- 1/2 szklanki pokrojonej rzodkiewki
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy.
- Awokado obieramy i kroimy na małe kawałki.
- W misce mieszamy awokado z cebulą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dodajemy pokrojoną rzodkiewkę.
- Kroimy jajka na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Żółtka mieszamy z przygotowaną pastą z awokado i ponownie napełniamy nimi białka.
Jajka faszerowane warzywami
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki pokrojonej papryki
- 1/2 szklanki pokrojonego ogórka
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy.
- W misce mieszamy kaszę bulgur, ciecierzycę, paprykę i ogórek.
- Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy.
- Kroimy jajka na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Żółtka mieszamy z przygotowaną sałatką warzywną i ponownie napełniamy nimi białka.
Jajka z pastą z twarożku i szczypiorkiem
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g twarożku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy i obieramy.
- W misce mieszamy twarożek, szczypiorek, musztardę, sól i pieprz.
- Kroimy jajka na połówki i wyjmujemy żółtka.
- Żółtka mieszamy z przygotowaną pastą z twarożku i ponownie napełniamy nimi białka.