Przepis na prostą przekąskę lub śniadanie na ciepło, czyli jajka w cieście francuskim z pesto. Tę przekąskę można również zjeść na zimo – dzięki temu jest to świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy, czy jako przekąska na imprezę.
W przepisie na jajka w cieście francuskim użyłam bazyliowego pesto, ale możesz także użyć innego ulubionego pesto. Całość przygotujesz bardzo szybko – wystarczy 5 minut Twojej pracy, a następnie 20 minut pieczenia w piekarniku i gotowe!
Jajka zapiekane w cieście francuskim nie tylko są pyszne, ale również wyglądają bardzo przyciągająco! Zwłaszcza, kiedy posypiemy je świeżym szczypiorkiem. Jajka możesz podać jako samodzielne danie, a także obok lekkiej sałatki lub ze świeżymi warzywami. Do jajek warto podać także dip.
Przepis na jajka w cieście francuskim
Zobacz również inne przepisy na przekąski z ciastem francuskim:
- ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem
- pizza na cieście francuskim
- ciasto francuskie z borówkami, orzechami i czekoladą
- ciasto francuskie z ricottą i owocami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Jak można urozmaicić jajka zapiekane w cieście francuskim?
Aby dodać jeszcze więcej smaku jajkom w cieście francuskim, na jajko (przed zapieczeniem) możesz dać pokrojone w kostkę świeże warzywa, pokruszony ser feta, czy pokrojoną wędlinę.
Czy jajka w cieście francuskim można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej?
Tak – jajka możesz upiec zarówno w piekarniku, jak i we frytkownicy beztłuszczowej. We frytkownicy beztłuszczowej jajka raczej będą potrzebować krótszego czasu zapiekania.
Jakie inne ciekawe dania można przygotować z jajek i ciasta francuskiego?
Oprócz jajek zapiekanych w cieście francuskim, z tych składników możesz przygotować także:
- tartę z ciasta francuskiego i jajecznym nadzieniem z dodatkami (np. z papryką, cebulą i szparagami)
- tartaletki z ciasta francuskiego z farszem ze szpinaku, jajka i sera feta
- jajka ugotowane na twardo zapieczone w cieście francuskim z dodatkami – na przykład z pieczarkami
- koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem jajecznym z wędliną i serem żółtym