Prosty przepis na jajka faszerowane rzeżuchą to pomysł idealny zarówno na przystawkę na zimno na imprezę, jak i na wielkanocne śniadanie. Rzeżucha dodaje jajkom lekko ostrego i świeżego smaku.
Spis treści:
Czy do jajek faszerowanych trzeba użyć majonezu?
Farsz do nadziewanych jajek najczęściej przygotowuje się z dodatkiem majonezu, jednak jeśli szukasz lżejszej opcji, to majonez możesz zastąpić majonezem w wersji light, kwaśną śmietaną lub jogurtem (sprawdzi się zarówno jogurt naturalny, jak i grecki, czy skyr). Jajka faszerowane ze śmietaną lub jogurtem będą potrzebować więcej soli i pieprzu.
Czym doprawić jajka faszerowane?
Do jajek faszerowanych, oprócz soli i pieprzu warto dodać również łyżeczkę musztardy. Zależnie od użytych składników do farszu, można dodać również inne przyprawy i zioła, czy chrzan tarty.


Przepis na jajka faszerowane rzeżuchą
Ile kalorii ma połówka jajka faszerowanego z rzeżuchą?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 połówek jajek faszerowanych. Jedna połówka jajka faszerowanego rzeżuchą ma:
- kalorie – 71 kcal
- węglowodany – 0,5 g
- białko – 3,6 g
- tłuszcze – 6,1 g
Zobacz również inne przepisy na jajka faszerowane
- jajka faszerowane groszkiem i oliwkami
- jajka faszerowane pieczarkami
- jajka faszerowane serem feta i pesto
- panierowane jajka faszerowane
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
