Najbardziej znane przepisy na faszerowane jajka to jajka faszerowane pieczarkami, szynką, łososiem lub tuńczykiem. Poniżej natomiast znajdziesz przepis z oliwkami i groszkiem konserwowym.
Jak zrobić faszerowane jajka?
Faszerowane jajka z oliwkami i groszkiem konserwowym przygotujesz, przekrawając wzdłuż na pół ugotowane na twardo jajka. Następnie należy wydrążyć żółtka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia – w tej wersji do żółtek dodajemy posiekane drobno oliwki i zblendowany groszek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem (dzięki jogurtowi jajka są lżejsze, a według mnie również smaczniejsze). Nadzienie należy doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Przepis na jajka faszerowane oliwkami i groszkiem

składniki
- 4 jajka
- 40 g oliwek (użyłam zielonych oliwek)
- 80 g groszku konserwowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
- sól
- pieprz
przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Oliwki pokrój w drobną kostkę.
- Groszek konserwowy odcedź z zalewy, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Wystudzone jajka obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyciągnij żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.
- Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki. Następnie dodaj do nich pokrojone oliwki, zblendowany groszek, majonez oraz jogurt. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem – nadzienie powinno być doprawione nieco mocniej, aby komponowało się ze smakiem białek.
- Łyżką lub za pomocą szprycy napełnij białka powstałym farszem.
- Gotowe faszerowane jajka przechowuj w lodówce do 3 dni.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi


