Kilka składników wystarczy, aby z kaszy jaglanej stworzyć pyszny słodki twarożek. Waniliowy, lekko kwaśny, z charakterystyczną konsystencją i zapachem.
Wartości odżywcze:226 kcal / porcję kalorie:20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 15 głos/y )
składniki
150 g kaszy jaglanej
500 ml mleka sojowego (lub innego)
30 g oleju kokosowego lub margaryny
15 ml soku z cytryny (czyli sok z połówki cytryny średniej wielkości)
1-2 łyżki cukru lub innego słodzika
2 op. cukru waniliowego (32g) lub ziarna wanilii i 2 łyżki słodzika
½ łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
opcjonalnie żurawina, rodzynki, cynamon
przygotowanie
Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą na sitku. Następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem. Dodaj olej kokosowy (lub margarynę) i postaw na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotuj przez ok. 10 minut (do wsiąknięcia całości mleka). Następnie przykryj i odstaw na 20 minut.
Po tym czasie wymieszaj z pozostałymi składnikami, czyli z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym, octem jabłkowym i wybranymi dodatkami. Jeśli twarożek będzie zbyt twardy i suchy, dodaj trochę wody lub mleka (niektóre kasze jaglane potrzebują więcej płynu).
Twarożek możesz zjeść na ciepło lub odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu możliwe, że trzeba będzie dodać trochę wody lub mleka - sprawdź konsystencję i jeśli uznasz, że jest zbyt twarda, dodaj trochę płynu.
Twarożek możesz wykorzystać do deserów, naleśników, pierogów itd.
porady
Jeśli lubisz gładkie serki, gotowy twarożek zblenduj.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…