Kilka składników wystarczy, aby z kaszy jaglanej stworzyć pyszny słodki twarożek. Waniliowy, lekko kwaśny, z charakterystyczną konsystencją i zapachem.
Przepis na jaglany twarożek

składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka sojowego (lub innego)
- 30 g oleju kokosowego lub margaryny
- 15 ml soku z cytryny (czyli sok z połówki cytryny średniej wielkości)
- 1-2 łyżki cukru lub innego słodzika
- 2 op. cukru waniliowego (32g) lub ziarna wanilii i 2 łyżki słodzika
- ½ łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- opcjonalnie żurawina, rodzynki, cynamon
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą na sitku. Następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem. Dodaj olej kokosowy (lub margarynę) i postaw na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotuj przez ok. 10 minut (do wsiąknięcia całości mleka). Następnie przykryj i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wymieszaj z pozostałymi składnikami, czyli z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym, octem jabłkowym i wybranymi dodatkami. Jeśli twarożek będzie zbyt twardy i suchy, dodaj trochę wody lub mleka (niektóre kasze jaglane potrzebują więcej płynu).
- Twarożek możesz zjeść na ciepło lub odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu możliwe, że trzeba będzie dodać trochę wody lub mleka – sprawdź konsystencję i jeśli uznasz, że jest zbyt twarda, dodaj trochę płynu.
- Twarożek możesz wykorzystać do deserów, naleśników, pierogów itd.
porady
Jeśli lubisz gładkie serki, gotowy twarożek zblenduj.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki


