Wpis sponsorowany
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid to wielofunkcyjne urządzenie – multicooker, posiadający aż 13 inteligentnych funkcji! Jak urządzenie sprawdziło się w mojej kuchni i co można z jego pomocą ugotować? Zapraszam do artykułu.
Instant Pot – co wyróżnia markę?
Szukając odpowiedniego słowa do określenia marki Instant Pot, najbardziej odpowiednie będzie słowo funkcjonalność. Dzięki urządzeniu czuję, że w kuchni mogę więcej, a całość jest szybsza w przygotowaniu i zdrowsza.
Instant Pot łączy w sobie kilka urządzeń, dzięki czemu dodatkowo możemy zaoszczędzić pieniądze. Kupując oddzielnie szybkowar, wolnowar, jogurtownicę, garnek do gotowania na parze, piekarnik, frytkownicę beztłuszczową, patelnię, suszarkę i grill na pewno zapłacilibyśmy więcej, a wszystkie urządzenia zajmowałyby kilkukrotnie więcej miejsca.
Multicooker i frytkownica beztłuszczowa – zdrowe i szybkie gotowanie
Są trzy najważniejsze zalety multicookera Instant Pot, które zdecydowanie najbardziej do mnie przemówiły:
- przyspiesza gotowanie
- wyciąga z posiłków jeszcze więcej smaku i aromatu
- pozwala na przygotowywanie zdrowszych potraw
Na uwagę zasługuje również samo wykonanie urządzenia i wszystkich części – całość jest solidna, a stalowe naczynie pojemne.
Czy zauważam jakieś minusy urządzenia? Po intensywnym przetestowaniu stwierdzam, że wszystkie moje wątpliwości zostały szybko rozwiane! Obawiałam się, że nie znajdę miejsca w mojej kuchni na taki sprzęt, ale wystarczyło małe przemeblowanie i Instant Pot znalazł swoje miejsce. Tak naprawdę dzięki temu sprzętowi mogłam schować inne urządzenia, więc miejsca w kuchni jest jeszcze więcej, niż wcześniej!
Co do samego użytkowania, na początek trochę przytłoczyła mnie liczba funkcji i informacji, które trzeba przyswoić przed rozpoczęciem gotowania. Jednak wystarczyło 10 minut z instrukcją, aby wszystko stało się jasne. Tak naprawdę wystarczy “zakodować” kilka najważniejszych zasad – głównie związanych z rozprężaniem szybkowaru.
Po kilku intensywnych dniach gotowania z Instant Potem, śmiało mogę powiedzieć, że dzięki urządzeniu nie spędzę tylu godzin w kuchni przed nadchodzącymi Świętami! Przykładowo, kapustę z grzybami w Instant Pocie ugotowałam w 15 minut, gdzie standardowo zajmuje to minimum 45 minut i dodatkowo nie musiałam nic mieszać.
Jakie programy ma Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid?
Urządzenie posiada 13 inteligentnych programów. Są to:
- szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem)
- gotowanie na parze
- podsmażanie
- wolnowar
- gotowanie metodą Sous Vide
- przygotowywanie jogurtu
- podgrzewanie i utrzymywanie ciepła
- smażenie powietrzem (frytkownica beztłuszczowa)
- pieczenie
- pieczenie ciast
- grillowanie
- suszenie
- wyrastanie ciasta drożdżowego
Tak szeroki wybór programów umożliwia przygotowanie w Instant Pocie Ultimate Lid niemal każdego dania! Możliwości nie zamykają się tylko na zupie i jednogarnkowych daniach, bo możemy upiec ciasto, zrobić przetwory, jogurt, suszone owoce, czy też grillowane warzywa i wiele, wiele innych.
Jakiego programu najczęściej używam?
Zdecydowanie funkcji szybkowaru! Dzięki niej spędzam w kuchni o wiele mniej czasu. Przykładem może być ciecierzyca – standardowe gotowanie namoczonej ciecierzycy zajmuje 80-90 minut, a dzięki funkcji gotowania pod ciśnieniem gotowanie zajmie 35-40 minut.
Często używam również gotowania na parze, smażenia powietrzem i pieczenia.
Od czego zacząć gotowanie w garnku elektrycznym Instant Pot?
Aby zapoznać się z urządzeniem, na początek warto przygotować te najprostsze przepisy – czyli ugotować ryż w szybkowarze, ugotować ziemniaki na parze, czy też przygotować frytki z frytkownicy beztłuszczowej. Bardzo pomocna jest instrukcja, w której mamy dokładnie rozpisaną każdą funkcję. Znajdziemy w niej konkretne temperatury i czas przyrządzania poszczególnych produktów.
Kiedy opanowałam standardowe funkcje Instant Pota, przeszłam do bardziej zaawansowanych dań – w tym celu zainstalowałam aplikację z przepisami (przepisy w aplikacji są w jęz. angielskim, ale jeśli znasz ten język na podstawowym poziomie, to na pewno sobie poradzisz!). Aplikacja przeprowadza nas krok po kroku po przepisie. Dodatkowo na stronie producenta znajdziemy ciekawe przepisy w języku polskim – https://instant-pot.pl/.
Z pomocą aplikacji przygotowałam pomidorowe risotto, makaron z nerkowcami, a także panierowane tofu. Po tych kilku przepisach przeszłam do przygotowywania przepisu od podstaw – z racji zbliżających się Świąt postawiłam na kulebiaka, na którego przepis znajdziecie poniżej.
Czy warto kupić multicooker Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid?
Po przetestowaniu urządzenia uważam, że naprawdę warto kupić multicooker Instant Pot! Nie wspomniałam jeszcze o aromacie potraw, a warto poruszyć tę kwestię! Mianowicie otwierając urządzenie z przygotowanym posiłkiem, czujemy tak mocny aromat, jakiego nie uzyskamy w standardowym garnku lub piekarniku. Smak potraw również jest intensywny i po prostu innej, lepszej jakości.
Sprzęt sprawdzi się zarówno osobom, które lubią gotować, jak i tym, którzy nie przepadają za przyrządzaniem posiłków. Jeśli lubisz gotować, Instant Pot sprawi, że wyciągniesz z posiłków jeszcze więcej smaku. Zwiększy Twoje kulinarne możliwości! Natomiast jeśli nie lubisz lub nie potrafisz gotować, to ten garnek elektryczny sprawi, że gotowanie stanie się łatwe, przyjemne i szybsze.
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid będzie idealnym pomysłem na prezent! Nie znam osoby, która nie ucieszyłaby się z takiego urządzenia 😊
Multicookery Instant Pot można kupić w sklepie https://www.mocsokow.pl/.
Przepis na tradycyjny kulebiak, ale w formie gwiazdy!
Kulebiak to pyszne świąteczne danie – ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Tradycyjnie kulebiaka robi się w formie rolady, jednak polecam przygotować kulebiaka w formie gwiazdy! Poniżej znajdziesz przepis wraz z przepisem na barszcz. Do wykonania dania wykorzystałam multicooker Instant Pot.
Użyłam funkcji podsmażania, szybkowaru, a także wyrastania i pieczenia ciasta. Kulebiak jest czasochłonnym przepisem (zwłaszcza, jeśli dodatkowo robimy barszcz od podstaw), ale dzięki urządzeniu całość z gotowaniem zajęła jedynie 2 godziny, a “normalnie” musiałabym spędzić w kuchni ponad 4 godziny! Dodatkowo nie musiałam mieszać i sprawdzać, czy barszcz nie kipi, a kapusta z grzybami się nie przypala. Dzięki temu w trakcie gotowania mogłam zająć się innymi czynnościami.