Wpis sponsorowany
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid to wielofunkcyjne urządzenie – multicooker, posiadający aż 13 inteligentnych funkcji! Jak urządzenie sprawdziło się w mojej kuchni i co można z jego pomocą ugotować? Zapraszam do artykułu.
Instant Pot – co wyróżnia markę?
Szukając odpowiedniego słowa do określenia marki Instant Pot, najbardziej odpowiednie będzie słowo funkcjonalność. Dzięki urządzeniu czuję, że w kuchni mogę więcej, a całość jest szybsza w przygotowaniu i zdrowsza.
Instant Pot łączy w sobie kilka urządzeń, dzięki czemu dodatkowo możemy zaoszczędzić pieniądze. Kupując oddzielnie szybkowar, wolnowar, jogurtownicę, garnek do gotowania na parze, piekarnik, frytkownicę beztłuszczową, patelnię, suszarkę i grill na pewno zapłacilibyśmy więcej, a wszystkie urządzenia zajmowałyby kilkukrotnie więcej miejsca.

Multicooker i frytkownica beztłuszczowa – zdrowe i szybkie gotowanie
Są trzy najważniejsze zalety multicookera Instant Pot, które zdecydowanie najbardziej do mnie przemówiły:
- przyspiesza gotowanie
- wyciąga z posiłków jeszcze więcej smaku i aromatu
- pozwala na przygotowywanie zdrowszych potraw
Na uwagę zasługuje również samo wykonanie urządzenia i wszystkich części – całość jest solidna, a stalowe naczynie pojemne.
Czy zauważam jakieś minusy urządzenia? Po intensywnym przetestowaniu stwierdzam, że wszystkie moje wątpliwości zostały szybko rozwiane! Obawiałam się, że nie znajdę miejsca w mojej kuchni na taki sprzęt, ale wystarczyło małe przemeblowanie i Instant Pot znalazł swoje miejsce. Tak naprawdę dzięki temu sprzętowi mogłam schować inne urządzenia, więc miejsca w kuchni jest jeszcze więcej, niż wcześniej!
Co do samego użytkowania, na początek trochę przytłoczyła mnie liczba funkcji i informacji, które trzeba przyswoić przed rozpoczęciem gotowania. Jednak wystarczyło 10 minut z instrukcją, aby wszystko stało się jasne. Tak naprawdę wystarczy „zakodować” kilka najważniejszych zasad – głównie związanych z rozprężaniem szybkowaru.
Po kilku intensywnych dniach gotowania z Instant Potem, śmiało mogę powiedzieć, że dzięki urządzeniu nie spędzę tylu godzin w kuchni przed nadchodzącymi Świętami! Przykładowo, kapustę z grzybami w Instant Pocie ugotowałam w 15 minut, gdzie standardowo zajmuje to minimum 45 minut i dodatkowo nie musiałam nic mieszać.


Jakie programy ma Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid?
Urządzenie posiada 13 inteligentnych programów. Są to:
- szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem)
- gotowanie na parze
- podsmażanie
- wolnowar
- gotowanie metodą Sous Vide
- przygotowywanie jogurtu
- podgrzewanie i utrzymywanie ciepła
- smażenie powietrzem (frytkownica beztłuszczowa)
- pieczenie
- pieczenie ciast
- grillowanie
- suszenie
- wyrastanie ciasta drożdżowego
Tak szeroki wybór programów umożliwia przygotowanie w Instant Pocie Ultimate Lid niemal każdego dania! Możliwości nie zamykają się tylko na zupie i jednogarnkowych daniach, bo możemy upiec ciasto, zrobić przetwory, jogurt, suszone owoce, czy też grillowane warzywa i wiele, wiele innych.
Jakiego programu najczęściej używam?
Zdecydowanie funkcji szybkowaru! Dzięki niej spędzam w kuchni o wiele mniej czasu. Przykładem może być ciecierzyca – standardowe gotowanie namoczonej ciecierzycy zajmuje 80-90 minut, a dzięki funkcji gotowania pod ciśnieniem gotowanie zajmie 35-40 minut.
Często używam również gotowania na parze, smażenia powietrzem i pieczenia.


Od czego zacząć gotowanie w garnku elektrycznym Instant Pot?
Aby zapoznać się z urządzeniem, na początek warto przygotować te najprostsze przepisy – czyli ugotować ryż w szybkowarze, ugotować ziemniaki na parze, czy też przygotować frytki z frytkownicy beztłuszczowej. Bardzo pomocna jest instrukcja, w której mamy dokładnie rozpisaną każdą funkcję. Znajdziemy w niej konkretne temperatury i czas przyrządzania poszczególnych produktów.
Kiedy opanowałam standardowe funkcje Instant Pota, przeszłam do bardziej zaawansowanych dań – w tym celu zainstalowałam aplikację z przepisami (przepisy w aplikacji są w jęz. angielskim, ale jeśli znasz ten język na podstawowym poziomie, to na pewno sobie poradzisz!). Aplikacja przeprowadza nas krok po kroku po przepisie. Dodatkowo na stronie producenta znajdziemy ciekawe przepisy w języku polskim – https://instant-pot.pl/.
Z pomocą aplikacji przygotowałam pomidorowe risotto, makaron z nerkowcami, a także panierowane tofu. Po tych kilku przepisach przeszłam do przygotowywania przepisu od podstaw – z racji zbliżających się Świąt postawiłam na kulebiaka, na którego przepis znajdziecie poniżej.


Czy warto kupić multicooker Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid?
Po przetestowaniu urządzenia uważam, że naprawdę warto kupić multicooker Instant Pot! Nie wspomniałam jeszcze o aromacie potraw, a warto poruszyć tę kwestię! Mianowicie otwierając urządzenie z przygotowanym posiłkiem, czujemy tak mocny aromat, jakiego nie uzyskamy w standardowym garnku lub piekarniku. Smak potraw również jest intensywny i po prostu innej, lepszej jakości.
Sprzęt sprawdzi się zarówno osobom, które lubią gotować, jak i tym, którzy nie przepadają za przyrządzaniem posiłków. Jeśli lubisz gotować, Instant Pot sprawi, że wyciągniesz z posiłków jeszcze więcej smaku. Zwiększy Twoje kulinarne możliwości! Natomiast jeśli nie lubisz lub nie potrafisz gotować, to ten garnek elektryczny sprawi, że gotowanie stanie się łatwe, przyjemne i szybsze.
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid będzie idealnym pomysłem na prezent! Nie znam osoby, która nie ucieszyłaby się z takiego urządzenia 😊
Multicookery Instant Pot można kupić w sklepie https://www.mocsokow.pl/.
Przepis na tradycyjny kulebiak, ale w formie gwiazdy!
Kulebiak to pyszne świąteczne danie – ciasto drożdżowe z kapustą i grzybami. Tradycyjnie kulebiaka robi się w formie rolady, jednak polecam przygotować kulebiaka w formie gwiazdy! Poniżej znajdziesz przepis wraz z przepisem na barszcz. Do wykonania dania wykorzystałam multicooker Instant Pot.
Użyłam funkcji podsmażania, szybkowaru, a także wyrastania i pieczenia ciasta. Kulebiak jest czasochłonnym przepisem (zwłaszcza, jeśli dodatkowo robimy barszcz od podstaw), ale dzięki urządzeniu całość z gotowaniem zajęła jedynie 2 godziny, a „normalnie” musiałabym spędzić w kuchni ponad 4 godziny! Dodatkowo nie musiałam mieszać i sprawdzać, czy barszcz nie kipi, a kapusta z grzybami się nie przypala. Dzięki temu w trakcie gotowania mogłam zająć się innymi czynnościami.

Przepis na tradycyjny kulebiak + przepis na ekspresowy barszcz czerwony

składniki
Barszcz czerwony:
- 1 l wody
- 1 kg buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 suszone śliwki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2-3 kostki rosołowe z tego przepisu – https://viagusto.pl/domowa-kostka-rosolowa-warzywna/
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy
Farsz:
- 250 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 suszone śliwki
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30 g oleju
Dodatkowo:
- 1 żółtko
przygotowanie
Przygotowanie barszczu czerwonego:
Przygotowaniem barszczu zajmij się dzień wcześniej – dzięki temu wywar będzie intensywny.
- W garnku umieść obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Dodaj wodę, czosnek, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, rozmaryn i majeranek.
- Zamknij Instant Pot (z założoną osłoną pokrywy do gotowania pod ciśnieniem), po czym włącz gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook). Ustaw czas na 7 minut, a sposób uwalniania pary na szybki (Quick).
- Kiedy barszcz będzie gotowy, przełóż go do mniejszego garnka (wraz ze wszystkimi składnikami) i po wystudzeniu odstaw na noc do lodówki.
- Kolejnego dnia barszcz przelej przez sitko, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przed podaniem do barszczu dodaj również oliwę.
Przygotowanie farszu:
- Suszone grzyby opłucz i zalej zimną. Odstaw minimum na 3 godziny, ale możesz je również odstawić na noc.
- Namoczone grzyby odsącz z wody (jednak nie wylewaj wody z grzybów) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do garnka Instant Pot wlej 2 łyżki oleju. Ustaw program podsmażania (Sauté). Kiedy wyświetlacz urządzenia pokaże “Add Food”, dodaj cebulę i czosnek – podsmażaj przez minutę. Po tym czasie wyłącz Instant Pot.
- Do garnka dodaj pokrojone grzyby, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, sos sojowy, śliwki oraz sól. Wlej również 100 ml wody z moczenia grzybów.
- Na urządzeniu włącz gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook). Ustaw czas na 10 minut, a sposób uwalniania pary na szybki (Quick). Kiedy całość będzie gotowa, odstaw do wystudzenia.
- Wystudzoną kapustę z grzybami posiekaj drobno. Dopraw pieprzem, a w razie potrzeby dodaj też sól lub sos sojowy.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, 30 ml letniego mleka oraz łyżką mąki (odebranej z 250 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, sól i jajko. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Po 5 minutach wyrabiania do ciasta dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez 5-10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki/miski.
- Na spód kosza do smażenia z Instant Pota daj papier do pieczenia. Wyrobione ciasto drożdżowe włóż do kosza do smażenia. Całość umieść w Instant Pocie (zdejmij osłonę pokrywy do gotowania ciśnieniowego). Włącz program wyrastania ciasta (Proofing). Ustaw temperaturę na 28 stopni C, a czas na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto zarób i podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na kształt okręgu o średnicy 20-24 cm.
Złożenie i pieczenie kulebiaka:
- Na papierze do pieczenia ułóż kolejno:
- okrąg ciasta drożdżowego
- 1/3 kapusty z grzybami
- okrąg ciasta drożdżowego
- 1/3 kapusty z grzybami
- okrąg ciasta drożdżowego
- 1/3 kapusty z grzybami
- okrąg ciasta drożdżowego
- Następnie całość lekko dociśnij, aby farsz nie wypadał podczas formowania gwiazdy.
- Jeśli przełożone ciasto nie jest idealnym kołem, przyłóż na wierzch ciasta talerz i obkrój brzegi ciasta, aby stworzyć koło.
- Teraz możesz przejść do nacięcia ciasta – na środku zostaw 4-5 cm koło, którego nie będziesz nacinać. Dookoła zrób 12 nacięć tak jak na zdjęciu:
- Na koniec czas na wykręcenie kawałków gwiazdy – aby to zrobić, do rąk weź po jednym sąsiadującym ze sobą kawałku i wykręć je do środka o 180 stopni. Powtórz to z każdymi kolejnymi kawałkami (ramionami gwiazdy):
- Tak przygotowaną gwiazdę posmaruj żółtkiem (za pomocą silikonowego pędzelka). Z ciasta drożdżowego i farszu możesz również zrobić tradycyjną roladę zamiast gwiazdy.
- Gotową gwiazdę wraz z papierem do pieczenia przełóż do kosza do smażenia z Instant Pot. Całość umieść w Instant Pocie (ze zdjętą osłoną pokrywy do gotowania ciśnieniowego). Włącz program pieczenia ciast (Bake). Ustaw temperaturę na 150 stopni C, a czas na 30 minut.
- Po 15 minutach pieczenia odwróć ciasto – dzięki temu ciasto będzie równo wypieczone. Aby to zrobić, na kosz do smażenia przyłóż talerz lub deskę z papierem do pieczenia. Następnie odwróć całość „do góry nogami”. Zdejmij kosz do smażenia, a odwróconą gwiazdę przełóż z powrotem do kosza do smażenia (z papierem do pieczenia). Całość włóż na kolejne 15 minut do Instant Pota.
- Gotowe! Kulebiaka w formie gwiazdy podawaj na ciepło z czerwonym barszczem.


