Prosty, sycący i przepyszny gulasz z czerwonej fasoli. To doskonały obiad bez mięsa. Gulasz jest pożywny i niezwykle aromatyczny.
Spis treści:
Z czego zrobić wegetariański gulasz?
Gulasz bez mięsa można zrobić z różnych składników. Oprócz gulaszu z czerwonej fasoli (przepis na taki gulasz znajdziesz poniżej). wegetariański gulasz można też przygotować z:
- batatów,
- ziemniaków,
- czerwonej soczewicy,
- ciecierzycy,
- białej fasoli,
- bakłażana,
- papryki,
- boczniaków,
- pieczarek,
- tofu,
- tempehu.
Ile czasu moczyć suszoną czerwoną fasolę?
Czerwoną fasolę należy moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie fasolę płuczemy, zalewamy nową wodą i gotujemy 70-90 minut.
Jak doprawić gulasz z czerwonej fasoli?
Do gulaszu z czerwonej fasoli świetnie pasują liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, mielona papryka (słodka i wędzona), a także sos sojowy, sól i pieprz. Polecam również dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina, które świetnie podkręci smak całości.
Jak przechowywać gulasz z fasolą?
Wegetariański gulasz możesz przechowywać do 4 dni w lodówce (najlepiej w szczelnym pojemniku lub słoiku). Taki gulasz można również zawekować – w słoikach wytrzyma kilka dobrych miesięcy.


Przepis na gulasz z czerwonej fasoli
Ile kalorii ma porcja gulaszu z czerwoną fasolą?
Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje gulaszu. Jedna porcja ma:
- kalorie – 297 kcal
- węglowodany – 25,9 g
- białko – 15,8 g
- tłuszcze – 11,1 g
składniki
- 150 g czerwonej fasoli (suszonej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 200 g przecieru pomidorowego
- 120 ml wody lub bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
- 40 ml czerwonego wina (wytrawnego)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
przygotowanie
- Czerwoną fasolę zalej dużą ilością zimnej wody i odstaw na 12 godzin.
- Po 12 godzinach fasolę odcedź, przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj bez przykrycia przez 70-90 minut (do miękkości).
- Ugotowaną fasolę odcedź.
- Cebulę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na 3 łyżkach oleju. Następnie przełóż do garnka.
- Do garnka dodaj pozostałe składniki, czyli: pokrojoną w kostkę lub w plasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, wodę lub bulion, czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką i wędzoną paprykę oraz sos sojowy. Wymieszaj i gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Po 20 minutach dodaj ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Dopraw do smaku.
Zobacz również inne przepisy na dania wegetariańskie
- bezmięsny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
- roladki z cukinii zapiekane z serem
- zapiekane kotlety sojowe z pieczarkami i marchewką
- krokiety z kapustą i grzybami
- makaron z pieczarkami i parmezanem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
