Gulasz z czerwonej fasoli

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Gulasz z czerwonej fasoli

Prosty, sycący i przepyszny gulasz z czerwonej fasoli. To doskonały obiad bez mięsa. Gulasz jest pożywny i niezwykle aromatyczny.

Z czego zrobić wegetariański gulasz?

Gulasz bez mięsa można zrobić z różnych składników. Oprócz gulaszu z czerwonej fasoli (przepis na taki gulasz znajdziesz poniżej). wegetariański gulasz można też przygotować z:

  • batatów,
  • ziemniaków,
  • czerwonej soczewicy,
  • ciecierzycy,
  • białej fasoli,
  • bakłażana,
  • papryki,
  • boczniaków,
  • pieczarek,
  • tofu,
  • tempehu.

Ile czasu moczyć suszoną czerwoną fasolę?

Czerwoną fasolę należy moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie fasolę płuczemy, zalewamy nową wodą i gotujemy 70-90 minut.

Jak doprawić gulasz z czerwonej fasoli?

Do gulaszu z czerwonej fasoli świetnie pasują liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, mielona papryka (słodka i wędzona), a także sos sojowy, sól i pieprz. Polecam również dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina, które świetnie podkręci smak całości.

Jak przechowywać gulasz z fasolą?

Wegetariański gulasz możesz przechowywać do 4 dni w lodówce (najlepiej w szczelnym pojemniku lub słoiku). Taki gulasz można również zawekować – w słoikach wytrzyma kilka dobrych miesięcy.



Przepis na gulasz z czerwonej fasoli

Ile kalorii ma porcja gulaszu z czerwoną fasolą?

Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje gulaszu. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 297 kcal
  • węglowodany – 25,9 g
  • białko – 15,8 g
  • tłuszcze – 11,1 g
Gulasz z czerwonej fasoli

Gulasz z czerwonej fasoli z papryką

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 4 głos/y )

składniki

  • 150 g czerwonej fasoli (suszonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 120 ml wody lub bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
  • 40 ml czerwonego wina (wytrawnego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Czerwoną fasolę zalej dużą ilością zimnej wody i odstaw na 12 godzin.
  2. Po 12 godzinach fasolę odcedź, przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj bez przykrycia przez 70-90 minut (do miękkości).
  3. Ugotowaną fasolę odcedź.
  4. Cebulę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek podsmaż na 3 łyżkach oleju. Następnie przełóż do garnka.
  5. Do garnka dodaj pozostałe składniki, czyli: pokrojoną w kostkę lub w plasterki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, wodę lub bulion, czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodką i wędzoną paprykę oraz sos sojowy. Wymieszaj i gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  6. Po 20 minutach dodaj ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Dopraw do smaku.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na dania wegetariańskie


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.