Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków!


składniki
- 50 g kotletów sojowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki
- ¼ cukinii
- ½ marchewki
- 200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, przyprawa do gulaszu lub mieszanka ulubionych przypraw
przygotowanie
- Kotlety sojowe przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (ugotuj do miękkości). Po wystudzeniu kotlety sojowe mocno odciśnij z nadmiaru wody. Następnie pokrój w dużą kostkę i posyp solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj kotlety sojowe, posiekaną cebulę oraz przetarty czosnek. Całość podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Kotlety sojowe powinny się mocno zarumienić.
- Paprykę pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj do nich podsmażone kotlety sojowe z cebulą i czosnkiem, pomidory z puszki oraz wodę. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodaj ulubione przyprawy. Ja użyłam gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW



1 komentarzy
super mniam mnaim
pozdrawiam kochanych vegan