Strona główna Przepisy kulinarneGrzaniec z whisky, sokiem pomarańczowym i mandarynkami – grzane wino PRZEPIS

Grzaniec z whisky, sokiem pomarańczowym i mandarynkami – grzane wino PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
grzaniec z whisky - przepis na grzane wino

UWAGA! Przepis z alkoholem – jeśli nie masz ukończone 18 lat, przejdź na stronę główną.

Domowy grzaniec z whisky, czyli przepis na grzane wino, które rozgrzeje Cię w zimowe dni! Trunek świetnie sprawdzi się w Święta.

Przepis wzbogacony jest o sok z pomarańczy i mandarynki.

Z jakiego wina zrobić grzańca?

Najlepszy grzaniec uzyskasz, jeśli jako bazę użyjesz półwytrawnego wina czerwonego. Jednak możesz również wykorzystać wino o innej zawartości cukru – wytrawne, półsłodkie, czy słodkie. Do domowego grzańca sprawdzi się też białe wino.

Jak zrobić grzańca z whisky?

Do grzanego wina możesz dodać koniak, rum, a także whisky. Ten dodatkowy alkohol wzbogaci smak grzańca. Polecam dodać od 50 do 100 ml koniaku, rumu lub whisky na butelkę wina. Przepis na grzańca z whisky znajdziesz poniżej.

Jakie przyprawy dodać do grzańca?

Do grzańca najczęściej dodaje się: goździki, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, anyż. Oprócz przypraw do grzanego wina można dodać również: pomarańcze, cytrynę, mandarynki, jabłko, żurawinę, rodzynki, suszone śliwki, a także słodzik – cukier, syrop klonowy lub miód.


Grzaniec z whisky – PYSZNY PRZEPIS

grzaniec z whisky - przepis na grzane wino

Grzaniec z whisky i sokiem pomarańczowym

Drukuj
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 20 głos/y )

składniki

  • 750 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 50-100 ml whisky (dodaj tyle whisky, aby osiągnąć pożądaną moc grzańca)
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 3 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7-8 goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika - może być cukier)
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru

przygotowanie

  1. Mandarynki i cytrynę obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  2. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, ale pilnuj, aby nie zagotować grzańca. W międzyczasie spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego (lub innego słodzika).
  3. Grzańca możesz podać od razu (przecedzając go), ale grzaniec będzie najlepszy, jeśli po podgrzaniu zostawisz go w garnku z wszystkimi przyprawami i odstawisz na noc. Następnego dnia ponownie podgrzej grzaniec, przecedź i podaj.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne nalewki i napoje – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Artykuł sponsorowany

1 komentarzy

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.