Przepis na domowy dżem wieloowocowy z Żelfixem 3:1. Gruszkowy dżem z brzoskwiniami i jeżynami to pyszna propozycja! Słodkie gruszki, soczyste brzoskwinie i kwaśne jeżyny – tego połączenia po prostu trzeba spróbować!
Dżem możesz użyć do naleśników, gofrów, jako dodatek do twarożku na słodko lub do przygotowania wypieków. Polecam przygotować muffinki z dżemem lub kruche ciasto z jabłkami i dżemem.
Jak zrobić dżem z Żelfixem 3:1?
Aby przygotować dżem z Żelfixem, na początek przygotuj owoce i umieść je w garnku. Ja użyłam:
- gruszki
- brzoskwinie
- jeżyny
Następnie owoce wymieszaj z Żelfixem i zagotuj. Teraz dodaj cukier i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia i zamieszaj do zaniku piany. Dżem gotowy! Możesz przełożyć go do słoiczków.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na domowe przetwory:
PRZEPIS – gruszkowy dżem z brzoskwiniami
składniki
Waga owoców to waga po obraniu:
- 450 g gruszek
- 450 g brzoskwiń (użyłam brzoskwiń paraguayo)
- 100 g jeżyn
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 350 g cukru
przygotowanie
Jak zrobić dżem z gruszkami i brzoskwiniami?
- Gruszki obierz i wykrój gniazda nasienne. Z brzoskwiń usuń pestki. Owoce zważ po obraniu.
- Gruszki, brzoskwinie i jeżyny pokrój na mniejsze kawałki – np. w dość małą kostkę. Jeśli natomiast lubisz gładkie dżemy, to wszystkie owoce możesz zblendować lub zblendować brzoskwinie, a gruszki i jeżyny pokroić w kostkę.
- Owoce wymieszaj z żelfixem, a następnie zagotuj, mieszając.
- Dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie całość zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany.
- Gorący dżem przełóż do pełna do czystych (najlepiej wyparzonych) słoików, zakręć i ułóż do góry dnem na 5-10 minut. Z podanych proporcji otrzymasz 3 słoiczki po 300 ml.
- Słoiki z dżemem możesz też zapasteryzować – słoiki pasteryzuj przez 10 minut (w garnku z wodą sięgającą do 2/3 wysokości słoików). Możesz również zapasteryzować je w piekarniku.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni