Ryżanka to alternatywa dla znanej wszystkim owsianki. Z gruszkami i cynamonem stanowi świetną propozycję na śniadanie.
składniki
- 150 g ugotowanego ryżu białego lub brązowego (czyli ok. 50 g suchego)
- 1 gruszka (ok. 150 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 – 150 ml mleka roślinnego (ilość zależy od tego, jaką konsystencję wolisz)
- opcjonalnie przyprawa garam masala lub inna mieszanka przypraw indyjskich
przygotowanie
- Do garnka wlej mleko roślinne i dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj ugotowany wcześniej ryż i cynamon. Wszystkie składniki gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
- W trakcie gotowania możesz dodać przyprawę garam masala – ilość zależy od tego, jakie smaki lubisz. Ja użyłam 1/3 łyżeczki przyprawy.
- Możesz też dodać ulubiony słodzik, jeśli stwierdzisz, że ryżanka nie jest wystarczająco słodka (jest to zależne od smaku gruszek). W międzyczasie możesz również dolać mleka roślinnego, jeśli konsystencja będzie dla Ciebie zbyt sucha.
porady
Zamiast gruszek możesz użyć innych owoców.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.