Tym razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków 😀 Gołąbki są bez mięsa, ale niełatwo to wyczuć!

składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej
- 4 szklanki gorącej wody
- 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej)
- 150 g szpinaku (mrożony)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 główka białej kapusty
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna
- oliwa
przygotowanie
- Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się nie połamały. Powtarzaj tę czynność, aby zdjąć jak największą ilość liści.
- Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków.
- Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry, suszoną włoszczyznę, suszone pomidory i inne ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj ją do reszty składników i wymieszaj, całość odpowiednio dopraw. Farsz gotowy! ?
- Kiedy liście i farsz ostygną możesz zacząć zawijanie gołąbków. Na środek każdego z liści daj 2 – 3 łyżki farszu, następnie przyłóż go dolną częścią liścia, zawiń boki do środka i na koniec zwiń górną część liścia. Gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na spód możesz dać kilka liści oraz trochę tłuszczu.
- Gołąbki daj do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
- Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi

