Przepis na gołąbki wigilijne, czyli gołąbki bez mięsa. Farsz do gołąbków składa się z kaszy pęczak, suszonych grzybów i kapusty kiszonej. Zobacz przepis na te pyszne gołąbki!
Gołąbki z pęczakiem są doskonałą propozycją na Wigilię, ale będą równie dobrą opcją jako obiad w każdym innym dniu w roku. Warto poświęcić trochę czasu, aby przygotować to pełne smaku tradycyjne danie z inną odsłoną farszu. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej. Jest to przepis na gołąbki pieczone w piekarniku.
Jaki zrobić farsz do gołąbków wigilijnych?
Farsz do gołąbków na Wigilię może przybrać różną postać. Najbardziej tradycyjne są gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, ryżem i grzybami, a także gołąbki z ziemniakami (w wersji z kaszą lub z grzybami). Jednak możesz również przygotować inny farsz do wigilijnych gołąbków – polecam użyć soczewicy, pieczarek, a także ciekawych dodatków – jak orzechy lub żurawina.
Sprawdź również inne pomysły na dania na Wigilię:
PRZEPIS – GOŁĄBKI WIGILIJNE Z KASZĄ PĘCZAK
składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
Składniki na farsz do gołąbków wigilijnych:
- 60 g suszonych grzybów
- 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 600 ml bulionu warzywnego (lub 600 ml wody i 1 kostka bulionu warzywnego)
- 350 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki mielonego kminku
- sól, pieprz
Dodatkowo do zapieczenia gołąbków:
- 200 ml bulionu warzywnego (lub 200 ml wody i 1/2 kostki bulionu warzywnego)
- 3 łyżki masła lub margaryny
przygotowanie
Jak zrobić farsz do gołąbków z grzybami i kapustą kiszoną?
- Suszone grzyby opłucz, a następnie zalej zimną wodą (wody powinno być niewiele ponad ilość grzybów), przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
- Po tym czasie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gotowanie grzybów zajmie około 50 minut.
- Ugotowane grzyby odsącz na sitku, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały – możesz ją wykorzystać do przygotowania sosu do gołąbków lub innych dań (na przykład do bigosu lub zupy grzybowej). Grzyby odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
- Kaszę pęczak zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut (do momentu wsiąknięcia całego bulionu przez kaszę). Następnie ugotowaną kaszę przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie na patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju i na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Odstaw do wystudzenia.
- Kiedy kasza wystygnie, dodaj do niej pokrojone grzyby, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną drobno kapustę kiszoną.
- Całość dopraw sosem sojowym, majerankiem, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Jak przygotować liście z kapusty włoskiej na gołąbki?
- Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę (wody powinno być 1/3 dużego garnka). Do gotującej się wody włóż wyciętym głąbem do dołu główkę kapusty. Po 3 minutach kapustę wyciągnij z wody i delikatnie zdejmuj po kolei liście. Jeśli będziesz mieć problem zdjąć kolejne liście, włóż główkę kapusty ponownie do gotującej się wody na kilka minut. Im więcej liści uda Ci się zdjąć, tym lepiej. Z podanych proporcji na farsz otrzymasz 15 gołąbków, jednak pamiętaj, że niektóre liście mogą się przerwać, a potrzebujesz też kilku liści na spód formy do zapiekania.
- Zdjęte liście rozłóż, aby ostygły.
Jak zawinąć gołąbki?
- Przygotuj formę do zapiekania – spód posmaruj tłuszczem, a następnie rozłóż na spodzie warstwę liści kapusty – wybierz te najtwardsze liście (te, które były najbliżej głębia) lub te, które się przerwały.
- Z każdego liścia delikatnie skrój grubszy nerw i przejdź do zwijania gołąbków.
- Na każdy z liści nałóż 2-3 łyżki farszu. Następnie farsz przyłóż dolną częścią liścia, zawiń boki do środka i na koniec zwiń całość. Gołąbki powinny być dość mocno ściśnięte.
- Zwinięte gołąbki ułóż w formie do zapiekania (na spodzie z liści kapusty).
Jak upiec gołąbki z kapusty włoskiej?
- Gołąbki zalej 200 ml bulionu warzywnego, a na wierzchu ułóż kawałki masła.
- Całość przykryj i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę.
- Po 50 minutach gołąbki możesz odkryć, jeśli lubisz zarumienione liście.
Z jakim sosem podać gołąbki wigilijne?
Gołąbki wigilijne polecam podać z sosem grzybowym. Sos przygotujesz na bazie wody, w której moczyły się i gotowały grzyby. Wodę z grzybów dopraw solą i pieprzem, a do gotującej dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Zobacz inne przepisy z kapustą: