Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiPrzepis na frytki w panierce

Przepis na frytki w panierce

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Przepis na frytki w panierce

Ten przepis na frytki w panierce to doskonała przekąska, a także dodatek do wielu dań. Zobacz, jak zrobić pyszne panierowane frytki!

Jak długo należy moczyć w wodzie pokrojone ziemniaki na frytki?

Pokrojone ziemniaki powinny moczyć się w zimnej wodzie przez około 30 minut. Następnie ziemniaki należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Jakie przyprawy dodać do panierki?

Do panierki dodałam sól i mieloną paprykę, ale możesz również dodać inne ulubione zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzi się czosnek w proszku, oregano lub chili.

Z jakim sosem podać panierowane frytki?

Frytki w panierce świetnie komponują się z ketchupem, sosem czosnkowym, a także z sosem śmietanowym.



Frytki w panierce – przepis

Przepis na frytki w panierce

Panierowane frytki

Drukuj
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 9 głos/y )

składniki

  • 400-450 g ziemniaków (waga przed obraniem)

Składniki na panierkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)

przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój na kształt frytek. Ziemniaki zanurz w zimnej wodzie i odstaw na 30 minut. Po tym czasie frytki wyjmij z wody i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. W międzyczasie w głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  3. Osuszone frytki obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z solą i mieloną papryką. Polecam obtaczać po kilka frytek na raz, aby przyspieszyć ten proces.
  4. Zanurz frytki w rozgrzanym oleju i smaż przez 6-10 minut. Ważne jest, by kontrolować temperaturę oleju, aby utrzymać ją na poziomie około 170 stopni Celsjusza. Po 6 minutach sprawdź, czy frytki są już odpowiednio miękkie w środku. Jeśli nie, smaż je jeszcze przez 2-4 minuty.
  5. Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Panierowane frytki podawaj gorące, z ulubionym sosem lub innymi dodatkami.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne ciekawe przepisy z ziemniaków


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.