Ten przepis na frytki w panierce to doskonała przekąska, a także dodatek do wielu dań. Zobacz, jak zrobić pyszne panierowane frytki!
Spis treści:
Jak długo należy moczyć w wodzie pokrojone ziemniaki na frytki?
Pokrojone ziemniaki powinny moczyć się w zimnej wodzie przez około 30 minut. Następnie ziemniaki należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Jakie przyprawy dodać do panierki?
Do panierki dodałam sól i mieloną paprykę, ale możesz również dodać inne ulubione zioła i przyprawy. Świetnie sprawdzi się czosnek w proszku, oregano lub chili.
Z jakim sosem podać panierowane frytki?
Frytki w panierce świetnie komponują się z ketchupem, sosem czosnkowym, a także z sosem śmietanowym.

Frytki w panierce – przepis
składniki
- 400-450 g ziemniaków (waga przed obraniem)
Składniki na panierkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
przygotowanie
- Ziemniaki obierz, a następnie pokrój na kształt frytek. Ziemniaki zanurz w zimnej wodzie i odstaw na 30 minut. Po tym czasie frytki wyjmij z wody i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- W międzyczasie w głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Osuszone frytki obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z solą i mieloną papryką. Polecam obtaczać po kilka frytek na raz, aby przyspieszyć ten proces.
- Zanurz frytki w rozgrzanym oleju i smaż przez 6-10 minut. Ważne jest, by kontrolować temperaturę oleju, aby utrzymać ją na poziomie około 170 stopni Celsjusza. Po 6 minutach sprawdź, czy frytki są już odpowiednio miękkie w środku. Jeśli nie, smaż je jeszcze przez 2-4 minuty.
- Gdy frytki będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Panierowane frytki podawaj gorące, z ulubionym sosem lub innymi dodatkami.
Zobacz również inne ciekawe przepisy z ziemniaków
- ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce
- zupa krem z ziemniaka
- ziemniaki pieczone z parmezanem i mlekiem
- pierogi z ziemniakami, kurkami i oscypkiem
- talarki ziemniaczane z piekarnika
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
