Jeśli jesteś fanem ziemniaków i szukasz nowego pomysłu na ich przygotowanie, to na pewno zaciekawi Cię ta propozycja. Ziemniaki z sezamem i przyprawami w lekko słodkiej glazurze sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do głównego dania.

składniki
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
½ łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (lub inna ilość, wedle uznania)
4 łyżki oleju
2 łyżki sezamu
2 łyżki słodkiego syropu (użyłam syropu klonowego)
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kształt frytek. Zalej je wodą, zagotuj i odcedź (nie gotuj do miękkości, zdejmij z ognia w momencie zagotowania wody). Przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Kiedy ziemniaki wystygną, wymieszaj je z mąką, bułką tartą, solą, słodką papryką i ostrą papryką.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj sezam, słodki syrop, sos sojowy oraz ketchup. Wymieszaj, a następnie dodaj ziemniaki. Całość smaż co jakiś czas mieszając przez około 20 minut (frytki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz dużej patelni (tak, aby frytki na patelni tworzyły jedną warstwę, więc jeśli masz małą patelnię, podziel składniki na dwa razy).

