Jeśli jesteś fanem ziemniaków i szukasz nowego pomysłu na ich przygotowanie, to na pewno zaciekawi Cię ta propozycja. Ziemniaki z sezamem i przyprawami w lekko słodkiej glazurze sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do głównego dania.
Przepis na frytki na patelni w glazurze

składniki
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
½ łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (lub inna ilość, wedle uznania)
4 łyżki oleju
2 łyżki sezamu
2 łyżki słodkiego syropu (użyłam syropu klonowego)
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki ketchupu
przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kształt frytek. Zalej je wodą, zagotuj i odcedź (nie gotuj do miękkości, zdejmij z ognia w momencie zagotowania wody). Przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Kiedy ziemniaki wystygną, wymieszaj je z mąką, bułką tartą, solą, słodką papryką i ostrą papryką.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj sezam, słodki syrop, sos sojowy oraz ketchup. Wymieszaj, a następnie dodaj ziemniaki. Całość smaż co jakiś czas mieszając przez około 20 minut (frytki powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli użyjesz dużej patelni (tak, aby frytki na patelni tworzyły jedną warstwę, więc jeśli masz małą patelnię, podziel składniki na dwa razy).
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

