Przepis na fondant czekoladowy, inaczej zwany jako lava cake. Wilgotny i płynny w środku! Ten mocno czekoladowy deser jest szybki w przygotowaniu i zachwyca swoim wyglądem. Świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę, a także jako zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Jak zrobić fondanty czekoladowe?
Do przygotowania fondantów potrzebujesz kilka podstawowych składników – gorzką czekoladę, masło, jajka, cukier i mąkę – to wszystko! Na początek czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Następnie jajka ubij z cukrem i dodaj do nich czekoladę z masłem. Na koniec wymieszaj z mąką. Dokładny przepis znajdziesz poniżej!
Fondant czekoladowy – z jakiej czekolady?
Fondanty czekoladowe polecam zrobić z gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%. Odpowiednio dobrana czekolada sprawi, że deser będzie intensywny w smaku i będzie rozpływał się w ustach.
W czym upiec lava cake (fondanty)?
Fondanty najlepiej upiec w ceramicznych kokilkach – czyli małych foremkach. Jeśli nie posiadasz kokilek, fondanty możesz upiec w formie na muffinki! Sprawdzi się ona równie dobrze, co kokilki.
Ile czasu piec czekoladowe fondanty?
Fondanty należy piec średnio 11-12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jednak dużo zależy od Twojego piekarnika oraz od wielkości i grubości foremek. Polecam zrobić próbę – na początek upiec z małej porcji np. 2 fondanty i sprawdzić jak wyglądają w środku. Jeśli będą zbyt płynne, wydłuż czas pieczenia, natomiast jeśli nie będą płynne, następnym razem piecz je krócej.
Przepis na fondant czekoladowy krok po kroku

składniki
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 70 g masła
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 40 g mąki
przygotowanie
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego wystudzenia na około 10 minut – tak, aby całość była ciepła, ale nie gorąca.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło, wlewając je powoli i cały czas ubijając.
- Na koniec dodaj partiami mąkę i ubijaj na małych obrotach do momentu połączenia się składników.
- Foremki na fondanty (kokilki) posmaruj masłem. Wlej do nich masę, zostawiając około 1 cm wolnej foremki od góry. Z podanych proporcji otrzymasz 3 fondanty.
- Fondanty włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 11-12 minut.
- Upieczone fondanty jeszcze ciepłe wyciągnij z kokilek, odwracając je na talerzyk i oprósz cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta, ciasteczka i desery z czekoladą – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono




