Przepis na fondant czekoladowy, inaczej zwany jako lava cake. Wilgotny i płynny w środku! Ten mocno czekoladowy deser jest szybki w przygotowaniu i zachwyca swoim wyglądem. Świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę, a także jako zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Jak zrobić fondanty czekoladowe?
Do przygotowania fondantów potrzebujesz kilka podstawowych składników – gorzką czekoladę, masło, jajka, cukier i mąkę – to wszystko! Na początek czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Następnie jajka ubij z cukrem i dodaj do nich czekoladę z masłem. Na koniec wymieszaj z mąką. Dokładny przepis znajdziesz poniżej!
Fondant czekoladowy – z jakiej czekolady?
Fondanty czekoladowe polecam zrobić z gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%. Odpowiednio dobrana czekolada sprawi, że deser będzie intensywny w smaku i będzie rozpływał się w ustach.
W czym upiec lava cake (fondanty)?
Fondanty najlepiej upiec w ceramicznych kokilkach – czyli małych foremkach. Jeśli nie posiadasz kokilek, fondanty możesz upiec w formie na muffinki! Sprawdzi się ona równie dobrze, co kokilki.
Ile czasu piec czekoladowe fondanty?
Fondanty należy piec średnio 11-12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jednak dużo zależy od Twojego piekarnika oraz od wielkości i grubości foremek. Polecam zrobić próbę – na początek upiec z małej porcji np. 2 fondanty i sprawdzić jak wyglądają w środku. Jeśli będą zbyt płynne, wydłuż czas pieczenia, natomiast jeśli nie będą płynne, następnym razem piecz je krócej.
Przepis na fondant czekoladowy krok po kroku
Sprawdź inne przepisy na ciasta, ciasteczka i desery z czekoladą – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Polewa z białej czekolady – prosty przepis
- Chleb żytni na miodzie
- Sałatka z pietruszką i selerem korzeniowym
- Kruche z kokosową pianką
- Tradycyjne przepisy na Wielkanoc 2025
- Najlepsza sałatka porowa





1 komentarzy
[…] […]