Przedstawiam Wam video przepis na naleśniki – jednak trochę inne niż te, które jemy zazwyczaj. Jest to wersja fit naleśników, czyli bez mleka, dodałam do nich tylko wodę. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz bezglutenowych płatków owsianych. Aby naleśniki wyglądały bardziej efektownie, do całości dodałam karob, który możemy zamienić na kakao, chociaż ten składnik możemy pominąć.
W filmie ujrzycie także naukę obracania naleśników w powietrzu – w rzeczywistości nie jest to takie trudne, a zobaczycie to poniżej, zapraszam serdecznie 🙂

składniki
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych lub innych płatków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki karobu lub łyżka kakao
- 2 jajka
- oliwa, kurkuma, cynamon, szczypta soli
- woda – około 3 szklanki
przygotowanie
- Wszystkie składniki miksujemy, dodając taką ilość wody, aby powstała konsystencja ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąki.
- Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!