Przepis na owsiankę ze świeżymi figami, czyli delikatna, ale pełna smaku propozycja na śniadanie. Zobacz jak zrobić owsiankę na mleku owsianym!
Owsianka to jedno z najbardziej popularnych śniadań – jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo daje mnóstwo możliwości. Każdego dnia możesz użyć innych dodatków, aby Twoje śniadanie przybrało zupełnie inny smak.
Propozycja z figami i mlekiem owsianym jest opcją pełną wartości odżywczych, ale także świetnie komponuje się smakowo.
W czym podać owsiankę?
Owsiankę możesz podać w miseczkach lub w małych salaterkach. Pięknie prezentuje się w szklanych, przechylonych salaterkach marki La Rochere – czyli tych ze zdjęć.
Są to salaterki z kolekcji Bubble i są bardzo wytrzymałe! Dodatkowo, można je myć w zmywarce.
A więcej o francuskim szkle La Rochere przeczytasz tutaj – ranking naczyń i szklanek La Rochere.

Owsianka na mleku owsianym – jakich składników potrzebujesz?
Aby przygotować prostą owsiankę z figami, potrzebujesz:
- płatki owsiane (górskie)
- mleko owsiane (bez cukru)
- świeże figi
- wybrany słodzik – syrop klonowy, syrop z agawy lub miód
Ugotowanie takiej owsianki zajmie zaledwie kilka minut – dokładne proporcje i sposób przygotowania znajdziesz poniżej.


Sprawdź również inne przepisy na śniadania – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/sniadania/
PRZEPIS – OWSIANKA Z FIGAMI

składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (60 g)
- 1 szklanka mleka owsianego bez cukru (250 ml)
- 1 łyżka syropu klonowego (może być też syrop z agawy lub mód)
- 2 figi (świeże)
przygotowanie
- Figi obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka wsyp płatki owsiane, dodaj mleko i pokrojone figi. Podgrzewaj i od momentu zagotowania gotuj 4-6 minut na najmniejszej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy owsianka będzie gotowa i będzie miała pożądaną konsystencję, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z syropem klonowym (lub innym słodzikiem).
- Na wierzch owsianki możesz dodać świeże figi, ulubione nasiona lub orzechy.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych



Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.