Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi miękkie i elastyczne. Bez problemu się rozwałkowuje i lepi.

składniki
Składniki na najlepsze ciasto na pierogi i uszka:
- 200 g mąki (najlepiej 150 g mąki pszennej i 50 g mąki żytniej lub graham)
- 100 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C)
- 1 łyżka oliwy
- szczypta kurkumy (dla koloru, można pominąć)
przygotowanie
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi i uszka?
- Do mąki dodaj wodę, oliwę i kurkumę. Wszystkie składniki wymieszaj i ręcznie wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki.
- Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj, lekko podsypując mąką.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!


