Świetny sposób na wykorzystanie cukinii – jeśli nie masz pomysłu, co z niej przygotować, wypróbuj ten przepis. Cukinia współgra z cytryną, tworząc delikatne i puszyste ciasto, które zrobi nawet początkujący cukiernik 🙂

składniki
- 350 g mąki
- 250 g cukinii
- 80 – 120 g cukru (zależnie od tego, jak słodkie ciasta lubisz)
- 150 ml mleka
- 80 g oleju
- 4 jajka
- 3 łyżki proszku budyniowego (ewentualnie skrobi ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Lukier:
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
przygotowanie
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cukinię mocno odciśnij z wody.
- W jednej misce wymieszaj mokre składniki z cukinią, a w drugiej suche składniki. Następnie do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, całość mieszając.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 30 minut.
- Wystudzone ciasto możesz udekorować lukrem – lukier przygotujesz mieszając dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny.
