Jeśli przygotowanie domowego dżemu kojarzy Ci się z dużą ilością pracy, to od dzisiaj zmienisz zdanie! Ten dżem robi się sam. Dżem jest naturalnie gęsty, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie 3 składników.

składniki
- 1 kg rabarbaru (ok. 7 łodyg)
- 200 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
przygotowanie
- Łodygi rabarbaru obierz i pokrój na małe części. Przełóż do miski, zasyp cukrem, przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
- Następnie do rabarbaru dodaj sok z cytryny i całość wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 40 minut, do całkowitego zmięknięcia rabarbaru. Wyciągnij z piekarnika i rozdrobnij widelcem.
- Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoiczków. Zostaw wolną przestrzeń w słoiczkach, nie dolewaj dżemu do pełna. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia. Dżem przechowuj w zimnym miejscu.


