Jeśli przygotowanie domowego dżemu kojarzy Ci się z dużą ilością pracy, to od dzisiaj zmienisz zdanie! Ten dżem z rabarbaru robi się sam. Dżem jest naturalnie gęsty, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie 3 składników – rabarbaru, cukru i soku z cytryny.
Jak przygotować dżem w piekarniku?
Pokrój łodygi rabarbaru na małe części, zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin do lodówki, następnie wymieszaj z sokiem z cytryny, piecz w piekarniku przez 40 minut, rozgnieć widelcem, przełóż do słoiczków i zakręć. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Ten dżem idealnie pasuje do tostów, naleśników czy jako dodatek do jogurtu. Smacznego!
Przepis na dżem z rabarbaru

składniki
- 1 kg rabarbaru (ok. 7 łodyg)
- 200 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
przygotowanie
- Łodygi rabarbaru obierz i pokrój na małe części. Przełóż do miski, zasyp cukrem, przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
- Następnie do rabarbaru dodaj sok z cytryny i całość wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 40 minut, do całkowitego zmięknięcia rabarbaru. Wyciągnij z piekarnika i rozdrobnij widelcem.
- Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoiczków. Zostaw wolną przestrzeń w słoiczkach, nie dolewaj dżemu do pełna. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia. Dżem przechowuj w zimnym miejscu.
Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki


