Rozpływające się w ustach i bardzo szybkie pancakes z dynią.


składniki
- 180 g mąki
- 200 ml mleka/napoju roślinnego lub ew. wody
- 120 g puree z dyni (3-4 łyżki) – najlepiej przygotowanego z dyni z zalewy, tutaj znajdziecie przepis na marynowaną dynię bez octu: KLIK
- 1 banan
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć lub zastąpić np. pastą tahini)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
przygotowanie
- Mleko/napój roślinny wymieszaj z puree z dyni, zblendowanym bananem, oliwą, masłem orzechowym, sokiem z cytryny, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę w 3 partiach, mieszając w trakcie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć trochę grudek, więc do mieszania najlepiej użyć łyżki. Jeśli użyjesz puree z pieczonej dyni, to do ciasta dodaj trochę cukru lub innego słodzika (ok. ½ łyżki) oraz cynamon – dynia z zalewy jest słodka sama w sobie.
- Pancakes smaż na rozgrzanej patelni z obydwóch stron. Raczej nie wymagają dodatkowego tłuszczu do smażenia.
- Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami – np. z owocami i syropem daktylowym.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



1 komentarzy
Te racuchy smakują genialnie,pieką się świetnie, rewelacyjny przepis! 🙂 Właśnie zrobiłam z mąką orkiszową, obawiam się, że zjem wszystkie zanim dzieciaki przyjdą na kolację 😁 Dzięki!