Strona główna PrzepisyDietaWegańskaDyniowe drożdżówki z gruszkami

Dyniowe drożdżówki z gruszkami

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia).

Dyniowe drożdżówki z gruszkami

Drukuj
Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (ok. 250g) puree z dyni
  • 200 ml mleka sojowego (lub innego)
  • 40 g drożdży (świeżych)
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 5 gruszek
  • cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada

przygotowanie

  1. Na początek przygotuj rozczyn - pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut (tak, aby wyrósł).
  2. Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka sojowego, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj też wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 - 15 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
  3. W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 - 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
  6. Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na śniadania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.