Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia).
cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada
przygotowanie
Na początek przygotuj rozczyn - pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut (tak, aby wyrósł).
Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka sojowego, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj też wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 - 15 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej.
Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 - 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…