Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia).

składniki
- 700 g mąki pszennej
- 1 szklanka (ok. 250g) puree z dyni
- 200 ml mleka sojowego (lub innego)
- 40 g drożdży (świeżych)
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 5 gruszek
- cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada
przygotowanie
- Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut (tak, aby wyrósł).
- Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka sojowego, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj też wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 – 15 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
- W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną). Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
- Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na śniadania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!
