Jestem wielką fanką muffinek i babeczek wszelkiego rodzaju, dlatego nie zdziwi Was fakt, że z dyni również zrobiłam muffinki! 🙂
Dynia, masło orzechowe, cukier trzcinowy – czyli pyszne, miękkie, wilgotne, puszyste ciasto polane karmelem. Przepis jest bez jajek i bez laktozy – a więc muffinki są odpowiednie dla wszystkich, co jest ich ogromnym atutem. Warto je wypróbować, póki w sklepach króluje dynia, zapraszam! 🙂
składniki
Składniki na ciasto z puree z dyni:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (70 g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g)
- 1 szklanka puree z dyni (250 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (75 g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki oleju (100 ml)
- 300 ml mleczka kokosowego (użyłam mleczka 60%)
Składniki na karmel z mleczkiem kokosowym:
- 100 ml mleczka kokosowego
- 80 g cukru trzcinowego
przygotowanie
Jak zrobić ciasto z puree z dyni?
- W misce wymieszaj suche składniki (mąkę kokosową, pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy). W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, masło orzechowe, olej i mleczko kokosowe). Następnie połącz wszystkie składniki – mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj.
- Gotowym ciastem napełnij papilotki do około 2/3 wysokości. Muffinki piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić karmel z mleczka kokosowego?
- Aby przygotować karmel mleczko kokosowe oraz cukier daj do garnka i wymieszaj. Całość gotuj około 20 minut mieszając. Gotowym karmelem polej muffinki.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.