Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub kaszy.
PRZEPIS – dyniowa potrawka
składniki
- 400 g dyni
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (1 puszka)
- ½ papryki
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- ¼ pora
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy
przygotowanie
- 300 g dyni pokrój na duże części i włóż do piekarnika na 1 godzinę – polecam upiec dynię dzień wcześniej. Następnie dynię obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę razem z pomidorami z puszki lub passatą pomidorową.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i przetarty czosnek. Całość lekko podsmaż. Teraz dodaj 100 g obranej i pokrojonej w drobną kostkę dyni, pokrojonego w paski pora, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paski pieczarki. Wszystko wymieszaj i podsmaż na patelni. W międzyczasie dodaj przyprawy (1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, trochę pieprzu, majeranku oraz gałki muszkatołowej).
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka i dodaj dynię zblendowaną z pomidorami z puszki oraz pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. W międzyczasie możesz doprawić do smaku.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.