Przepis na dynię marynowaną w pysznej zalewie bez octu. Dzięki temu przepisowi przez cały rok będziesz mieć dostęp do pysznej dyni. Zalewa sprawi, że dynia przybierze lekko słodki, cynamonowy smak – idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast, a także placuszków.
Proporcje na:3 - 4 duże słoikiCzas przygotowania:Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze:200 kalorie:20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 35 głos/y )
składniki
1,5 kg dyni
1,5 l wody
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
garść rodzynek
przygotowanie
Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ułóż ją w słoikach.
Wodę, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sok z cytryny i rodzynki zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej dynię i zakręć słoiki.
Słoiki ułóż ciasno w garnku (na spód pod słoiki warto położyć kilka kartek papieru/gazety). Słoiki zalej wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Całość gotuj przez około 15 minut.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…
1 komentarzy
[…] […]