Przepis na dynię marynowaną w pysznej zalewie bez octu. Dzięki temu przepisowi przez cały rok będziesz mieć dostęp do pysznej dyni. Zalewa sprawi, że dynia przybierze lekko słodki, cynamonowy smak – idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast, a także placuszków.

składniki
- 1,5 kg dyni
- 1,5 l wody
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść rodzynek
przygotowanie
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ułóż ją w słoikach.
- Wodę, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sok z cytryny i rodzynki zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej dynię i zakręć słoiki.
- Słoiki ułóż ciasno w garnku (na spód pod słoiki warto położyć kilka kartek papieru/gazety). Słoiki zalej wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Całość gotuj przez około 15 minut.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane


