Przepis na dynię marynowaną w pysznej zalewie bez octu. Dzięki temu przepisowi przez cały rok będziesz mieć dostęp do pysznej dyni. Zalewa sprawi, że dynia przybierze lekko słodki, cynamonowy smak – idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast, a także placuszków.

składniki
- 1,5 kg dyni
- 1,5 l wody
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść rodzynek
przygotowanie
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ułóż ją w słoikach.
- Wodę, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sok z cytryny i rodzynki zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej dynię i zakręć słoiki.
- Słoiki ułóż ciasno w garnku (na spód pod słoiki warto położyć kilka kartek papieru/gazety). Słoiki zalej wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Całość gotuj przez około 15 minut.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi



1 komentarzy
[…] […]