Wieniec drożdżowy nie jest bardzo znanym wielkanocnym wypiekiem, jednak wygląda niezwykle efektownie! Do ciasta dodałam szpinak, dlatego przybrało ono piękny, wiosenny kolor. Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, nie musisz się martwić – jego smak nie jest wyczuwalny 😀
Nadzienie to połączenie pysznych składników – orzechów, wiórków kokosowych, rodzynek i kakao. Zapraszam po przepis 🙂

składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g drożdży (świeże) + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
- 50 ml wody lub mleka roślinnego
- 50 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 150 g szpinaku mrożonego (świeżego potrzeba ok. 300 g)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
Nadzienie:
- 50 g orzechów (użyłam włoskich)
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g rodzynek
- 3 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielonego, polecam ze sklepu ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/kakao-ziarno-250g-vivio
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka roślinnego lub wody
- 2 łyżki oleju
przygotowanie
- Na początku przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki oraz letnią wodą lub mlekiem roślinnym. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i całość delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj olej, szpinak (rozmrożony i rozdrobniony/drobno zblendowany), cukier, cukier waniliowy oraz kurkumę. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 15 minut. Po tym czasie ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie możesz przygotować nadzienie – zmielone lub drobno posiekane orzechy wymieszaj z wiórkami kokosowymi, posiekanymi rodzynkami (wcześniej namoczonymi), kakao, cukrem, mlekiem roślinnym lub wodą oraz olejem. Nadzienie gotowe! 🙂
- Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i lekko wyrób. Teraz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Na całości równomiernie rozłóż nadzienie i dociśnij je lekko do ciasta. Ciasto zwiń w roladę i przekrój na pół (wzdłuż). Następnie uformuj wieniec – spleć części ciasta ze sobą i połącz końce (najlepiej zrobić to na blaszce do pieczenia, aby wieńca nie trzeba było przekładać). Gotowy wieniec przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
porady
Zamiast wieńca możesz upiec ciasto w formie rolady - wtedy wykonanie będzie prostsze i szybsze 🙂
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis