Puszyste drożdżówki ze śliwkami i czekoladą, a także kruszonką to doskonałe połączenie smaków! Te drożdżówki będą świetną opcją jako deser, a także drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Spis treści:
Jak długo powinno wyrastać ciasto na drożdżowki?
Ciasto drożdżowe na drożdżówki powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości – zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny. Po uformowaniu drożdżówek należy je pozostawić jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno być przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu.
Czy można zrobić drożdżówki z suszonymi drożdżami?
Tak, ciasto drożdżowe na drożdżówki możesz przygotować również z suchymi drożdżami. W poniższym przepisie użyłam 15 g świeżych drożdży – zamiast tego możesz użyć 6 g drożdży instant (suszonych). Jeśli użyjesz drożdży suszonych, nie musisz przygotowywać rozczynu – drożdże instant od razu dodajemy do całości mąki i reszty składników, po czym wyrabiamy ciasto.
Jakie inne owoce sprawdzą się w przepisie na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą?
Oprócz śliwek, świetnie sprawdzą się również inne owoce, które doskonale komponują się z czekoladą. Polecam użyć: truskawek, malin, brzoskwiń, czy borówek.

Przepis na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
składniki
- 320 g mąki pszennej
- 160 ml mleka
- 15 g drożdży (świeżych)
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 50 g masła
- 300 g śliwek (węgierek)
Składniki na krem czekoladowy:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g śmietanki 30% (słodkiej)
- 20 g masła
Składniki na kruszonkę:
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 15 g cukru
przygotowanie
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia (powinno być maksymalnie letnie).
- W miseczce podgrzej mleko do temperatury 40 stopni, dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się pianka.
- W dużej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodaj żółtka, rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem, aż stanie się elastyczne i nie będzie lepić się do ręki i miski.
- Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jak przygotować krem czekoladowy?
- Kiedy ciasto wyrasta, w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę mleczną i masło. Mieszaj na małym ogniu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą w gładki krem.
- Krem odstaw do wystudzenia.
Jak przygotować kruszonkę?
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę owiń w folię spożywczą lub włóż do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki.
Jak uformować drożdżówki?
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz ją, tworząc okrągłe placki o średnicy około 10-12 cm. Na środku każdego placka rozsmaruj porcję kremu czekoladowego, zostawiając wolne brzegi ciasta. Na kremie ułóż połówki śliwek, rozcięciem do góry.
- Drożdżówki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Jak upiec drożdżówki ze śliwkami i czekoladą?
- Przed pieczeniem posyp drożdżówki przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z kruszonką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Zobacz również inne przepisy na domowe drożdżówki:
- proste drożdżówki z makiem
- pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami
- zawijane drożdżówki z jeżynami
- drożdżówki z kremem cytrynowym
- truskawkowe rollsy drożdżowe
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



