Puszyste drożdżówki ze śliwkami i czekoladą, a także kruszonką to doskonałe połączenie smaków! Te drożdżówki będą świetną opcją jako deser, a także drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Jak długo powinno wyrastać ciasto na drożdżowki?
Ciasto drożdżowe na drożdżówki powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości – zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny. Po uformowaniu drożdżówek należy je pozostawić jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno być przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu.
Czy można zrobić drożdżówki z suszonymi drożdżami?
Tak, ciasto drożdżowe na drożdżówki możesz przygotować również z suchymi drożdżami. W poniższym przepisie użyłam 15 g świeżych drożdży – zamiast tego możesz użyć 6 g drożdży instant (suszonych). Jeśli użyjesz drożdży suszonych, nie musisz przygotowywać rozczynu – drożdże instant od razu dodajemy do całości mąki i reszty składników, po czym wyrabiamy ciasto.
Jakie inne owoce sprawdzą się w przepisie na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą?
Oprócz śliwek, świetnie sprawdzą się również inne owoce, które doskonale komponują się z czekoladą. Polecam użyć: truskawek, malin, brzoskwiń, czy borówek.
Przepis na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
Zobacz również inne przepisy na domowe drożdżówki:
- proste drożdżówki z makiem
- pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami
- zawijane drożdżówki z jeżynami
- drożdżówki z kremem cytrynowym
- truskawkowe rollsy drożdżowe