Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPieczywoDrożdżówki ze śliwkami i czekoladą

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - przepis

Puszyste drożdżówki ze śliwkami i czekoladą, a także kruszonką to doskonałe połączenie smaków! Te drożdżówki będą świetną opcją jako deser, a także drugie śniadanie, czy podwieczorek.

Jak długo powinno wyrastać ciasto na drożdżowki?

Ciasto drożdżowe na drożdżówki powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości – zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny. Po uformowaniu drożdżówek należy je pozostawić jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno być przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu.

Czy można zrobić drożdżówki z suszonymi drożdżami?

Tak, ciasto drożdżowe na drożdżówki możesz przygotować również z suchymi drożdżami. W poniższym przepisie użyłam 15 g świeżych drożdży – zamiast tego możesz użyć 6 g drożdży instant (suszonych). Jeśli użyjesz drożdży suszonych, nie musisz przygotowywać rozczynu – drożdże instant od razu dodajemy do całości mąki i reszty składników, po czym wyrabiamy ciasto.

Jakie inne owoce sprawdzą się w przepisie na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą?

Oprócz śliwek, świetnie sprawdzą się również inne owoce, które doskonale komponują się z czekoladą. Polecam użyć: truskawek, malin, brzoskwiń, czy borówek.



Przepis na drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - przepis

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 9 głos/y )

składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 15 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 300 g śliwek (węgierek)

 

Składniki na krem czekoladowy:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g śmietanki 30% (słodkiej)
  • 20 g masła

 

Składniki na kruszonkę:
  • 30 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g cukru

przygotowanie

Jak zrobić ciasto drożdżowe?
  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia (powinno być maksymalnie letnie).
  2. W miseczce podgrzej mleko do temperatury 40 stopni, dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się pianka.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodaj żółtka, rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem, aż stanie się elastyczne i nie będzie lepić się do ręki i miski.
  4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

 

Jak przygotować krem czekoladowy?
  1. Kiedy ciasto wyrasta, w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę mleczną i masło. Mieszaj na małym ogniu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą w gładki krem.
  2. Krem odstaw do wystudzenia.

 

Jak przygotować kruszonkę?
  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę owiń w folię spożywczą lub włóż do zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki.

 

Jak uformować drożdżówki?
  1. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz ją, tworząc okrągłe placki o średnicy około 10-12 cm. Na środku każdego placka rozsmaruj porcję kremu czekoladowego, zostawiając wolne brzegi ciasta. Na kremie ułóż połówki śliwek, rozcięciem do góry.
  2. Drożdżówki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

 

Jak upiec drożdżówki ze śliwkami i czekoladą?
  1. Przed pieczeniem posyp drożdżówki przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z kruszonką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste.
  2. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na domowe drożdżówki:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.