Przepis na racuchy z ziemniaków. Te placki ziemniaczane z drożdżami są puszyste i delikatniejsze, niż zwykłe placki ziemniaczane.
Te placki możesz podać jako samodzielne danie, ze śmietaną, sosem czosnkowym, a także sosem gulaszowym lub pieczarkowym. Placki możesz również zrobić na słodko – wystarczy, że dodasz więcej cukru, a nie dodasz soli i pieprzu.
Sprawdź również inne przepisy na potrawy z ziemniaków:
PRZEPIS – RACUCHY Z ZIEMNIAKÓW
składniki
- 2 szklanki ziemniaków startych na małych oczkach tarki (lub jak na placki ziemniaczane) – czyli około 500 g ziemniaków przed obraniem
- 125 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 150 g mąki pszennej
- olej do smażenia
przygotowanie
- Drożdże wymieszaj ze szczyptą cukru i dwiema łyżkami letniego mleka (mleko odbierz od 125 ml całego potrzebnego mleka). Odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie ziemniaki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub jak na placki ziemniaczane. Pozostałe mleko podgrzej (nie musi się gotować – może mieć 60-70 stopni C) – ciepłe mleko dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
- Kiedy drożdże podrosną, dodaj je do masy ziemniaczanej. Dodaj też żółtko, sól, pieprz i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw według uznania. Możesz również dodać drobno pokrojoną cebulę. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem ziemniaczanym.
- Z powstałego ciasta usmaż placuszki – na patelni rozgrzej olej, wyłóż po łyżce ciasta, tworząc placuszki i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Zobacz polecane przepisy na placki ziemniaczane: