1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
szczypta soli
szczypta kurkumy
Dodatkowo:
owoce np. brzoskwinia
czekoladowe nadzienie: 300 ml mleka (roślinnego), 1 budyń czekoladowy, 2 łyżki cukru, 40 g gorzkiej czekolady
lukier: sok z cytryny, cukier, ewentualnie kakao
przygotowanie
Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami wody. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
200 g mąki przesiej, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn i lekko wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli: letnią wodę lub mleko, cukier, olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i wstaw na noc do lodówki.
Wieczorem przygotuj również czekoladowe nadzienie - do garnka daj mleko, proszek budyniowy, pokruszoną czekoladę oraz cukier. Całość podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając.
Następnego dnia do ciasta dodaj ok. 80 g mąki i wyrób. Teraz ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Wzdłuż wyłóż czekoladowy budyń, a następnie rozłóż na całości pokrojone owoce (jak na poniższym zdjęciu). Owoce posyp delikatnie mąką. Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od boku z nadzieniem czekoladowym. Teraz roladę pokrój na 12 części i przełóż je do foremek na muffinki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut.
Gotowe muffinki możesz polać lukrem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…