Przepis idealny na śniadanie – ciasto przygotujesz wieczorem, a rano upieczesz pyszne muffinki!

składniki
- 280 g mąki pszennej
- 25 g drożdży + 1 łyżka mąki, 2 łyżki wody, 1 łyżka cukru
- 150 ml wody lub mleka (użyłam mleka sojowego)
- 30 g cukru lub innego słodzika
- 30 ml oleju (użyłam oleju kokosowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Dodatkowo:
- owoce np. brzoskwinia
- czekoladowe nadzienie: 300 ml mleka (roślinnego), 1 budyń czekoladowy, 2 łyżki cukru, 40 g gorzkiej czekolady
- lukier: sok z cytryny, cukier, ewentualnie kakao
przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami wody. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- 200 g mąki przesiej, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn i lekko wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli: letnią wodę lub mleko, cukier, olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i wstaw na noc do lodówki.
- Wieczorem przygotuj również czekoladowe nadzienie – do garnka daj mleko, proszek budyniowy, pokruszoną czekoladę oraz cukier. Całość podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając.
- Następnego dnia do ciasta dodaj ok. 80 g mąki i wyrób. Teraz ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Wzdłuż wyłóż czekoladowy budyń, a następnie rozłóż na całości pokrojone owoce (jak na poniższym zdjęciu). Owoce posyp delikatnie mąką. Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od boku z nadzieniem czekoladowym. Teraz roladę pokrój na 12 części i przełóż je do foremek na muffinki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut.
- Gotowe muffinki możesz polać lukrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki




