Strona główna PrzepisyDietaWegańskaDrożdżowe muffinki – nocne bułeczki z czekoladą i owocami bez wyrabiania!

Drożdżowe muffinki – nocne bułeczki z czekoladą i owocami bez wyrabiania!

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Przepis idealny na śniadanie – ciasto przygotujesz wieczorem, a rano upieczesz pyszne muffinki!

Drożdżowe muffinki z nadzieniem

Drukuj
Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży + 1 łyżka mąki, 2 łyżki wody, 1 łyżka cukru
  • 150 ml wody lub mleka (użyłam mleka sojowego)
  • 30 g cukru lub innego słodzika
  • 30 ml oleju (użyłam oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy

Dodatkowo:

  • owoce np. brzoskwinia
  • czekoladowe nadzienie: 300 ml mleka (roślinnego), 1 budyń czekoladowy, 2 łyżki cukru, 40 g gorzkiej czekolady
  • lukier: sok z cytryny, cukier, ewentualnie kakao

przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami wody. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. 200 g mąki przesiej, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn i lekko wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli: letnią wodę lub mleko, cukier, olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Wszystkie składniki wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i wstaw na noc do lodówki.
  3. Wieczorem przygotuj również czekoladowe nadzienie - do garnka daj mleko, proszek budyniowy, pokruszoną czekoladę oraz cukier. Całość podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając.
  4. Następnego dnia do ciasta dodaj ok. 80 g mąki i wyrób. Teraz ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Wzdłuż wyłóż czekoladowy budyń, a następnie rozłóż na całości pokrojone owoce (jak na poniższym zdjęciu). Owoce posyp delikatnie mąką. Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od boku z nadzieniem czekoladowym. Teraz roladę pokrój na 12 części i przełóż je do foremek na muffinki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut.
  5. Gotowe muffinki możesz polać lukrem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na desery – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.