Strona główna PrzepisyDietaWegańskaDROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie)

DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie)

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Kapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić smak kapuśniaczków, na pewno spodoba Ci się ten przepis. Zamiast kapusty użyłam pora, a mimo to smak farszu jest porównywalny do smaku znanych kapuśniaczków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

Drożdżowe kapuśniaczki z porem i grzybami

Drukuj
Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

Składniki na ciasto drożdżowe do kapuśniaczków:
  • 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 10 g drożdży (świeże)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 175 ml ciepłej wody
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz z porem:
  • 250 g pora
  • 250 g grzybów lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy i zioła

przygotowanie

Jak zrobić ciasto drożdżowe do kapuśniaczków?
  1. Aby przygotować ciasto na początku zrób rozczyn - do pokruszonych drożdży dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/3 z całości potrzebnej wody. Składniki te wymieszaj i zostaw do podrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj rozczyn, wodę oraz olej. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem około 15 minut. Ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

 

Jak zrobić farsz do kapuśniaczków z porem?
  1. Farsz możesz przygotować wcześniej - ważne, aby podczas formowania kapuśniaczków farsz nie był jeszcze ciepły, a najlepiej jeśli będzie zimny. Na patelni podsmaż cebulkę, a następnie dodaj do niej drobno pokrojonego pora oraz ugotowane, wcześniej pokrojone grzyby lub surowe pieczarki, Całość podsmaż tak, aby por był miękki, co jakiś czas mieszaj. Na koniec dopraw według uznania i dodaj sok z cytryny.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm i szerokości ok. 20 cm. Następnie obydwa prostokąty przekrój wzdłuż, aby powstały prostokąty o szerokości ok. 10 cm. Na środek każdego z nich nałóż pasek farszu, a następnie zawiń ciasto i pokrój na mniejsze części, tworząc kapuśniaczki. Wyłóż je na blaszkę do pieczenia posmarowaną tłuszczem i przykryj ściereczką na około 30 minut. Możesz je posmarować wodą wymieszaną z kurkumą oraz posypać kminkiem.
  3. Kapuśniaczki piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Podawaj z barszczem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: