Zimowa, rozgrzewająca herbatka z korzennymi przyprawami, cytryną i pomarańczą ma ogrom zwolenników.
Ale to krojenie cytrusów, odmierzanie przypraw do każdego kubka… męczące, prawda? Dlatego świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie syropu cytrynowo-pomarańczowego z rozgrzewającymi przyprawami.

składniki
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 500 ml wody
- 70 g cukru (najlepiej trzcinowego, uzyskamy wtedy najlepszy smak)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru (startego świeżego lub mielonego)
- 5 goździków
przygotowanie
- Cytryny i pomarańczę przelej wrzącą wodą. Pokrój w plastry i ułóż w słoikach. Z podanych proporcji otrzymasz zalewę na dwa 0,5l słoiki lub jeden o poj. 1l.
- Wodę wymieszaj z cukrem, cynamonem, imbirem i goździkami, a następnie zagotuj. Gorącą zalewą zalej cytryny i pomarańcze. Słoiki zakręć. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

