Trzy przepisy na domowe mieszanki przypraw, które możesz użyć w swoich ulubionych daniach! Te mieszanki sprawią, że zyskasz nowy, ciekawy smak, a dodatkowo będziesz mieć pewność co do jakości użytych składników.
Jeśli Twój wzrok przykuły miseczki, w których na zdjęciach prezentuję przyprawy, to jest to francuskie szkło La Rochere, o którym więcej przeczytasz tutaj – ranking szkła marki La Rochere.
Przyprawy prezentuję w salaterkach z kolekcji Bubble i słoiczku z kolekcji Delice. Szkło La Rochere kupisz w sklepie e-kuchcikowo.pl. Obecnie z kodem 10353 możesz skorzystać z promocji -10% na cały asortyment (przy zakupach za min. 79 zł).
Przyprawa laurowa to mieszanka, w której skład wchodzą liście laurowe, rozmaryn, imbir, pieprz, kminek i lubczyk – smak tej przyprawy sprawdzi się jako marynata do mięs i warzyw, a także do jednogarnkowych dań (np. bigosu).
Przyprawa cytrynowa łączy w sobie skórkę z cytryny, kurkumę, tymianek, pieprz i czosnek. Wyróżnia się świeżym smakiem, który pasuje do dań kuchni azjatyckiej, zup, sosów oraz pieczonych warzyw, a także jako marynata.
Przyprawa BBQ to połączenie składników, które tworzą słodko-wędzony smak. Papryka wędzona, czosnek, cukier, pieprz, chili – ta mieszanka sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, przyprawa do domowego sosu BBQ, a także dodatek do dań z pomidorami i papryką.
Dokładne przepisy znajdziesz poniżej.
Sprawdź również przepis na domową kostkę rosołową – https://viagusto.pl/domowa-kostka-rosolowa-warzywna/


PRZEPISY NA DOMOWE MIESZANKI PRZYPRAW

składniki
PRZYPRAWA LAUROWA
Składniki na laurową przyprawę:
- 12 liści laurowych
- 2 łyżki rozmarynu
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić przyprawę laurową?
Liście laurowe i rozmaryn zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymiesza z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz zastosować jako dodatek do wielu dań – np. bigosu, sosu grzybowego, pasztetów, a także jako marynatę.
PRZYPRAWA CYTRYNOWA
Składniki na cytrynową przyprawę:
- 1 cytryna
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić cytrynową mieszankę przypraw?
Cytrynę sparz wrzątkiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na dużych oczkach tarki (zetrzyj tylko żółtą skórkę, bez białej warstwy). Następnie rozłóż ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Skórkę piecz do wysuszenia – około 30 minut. Skórkę z cytryny możesz też wysuszyć w suszarce. Wysuszoną skórkę z cytryny i tymianek zmiel (np. w młynku do kawy). Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mieszankę możesz użyć do różnych dań – np. do sosów, zup, dań jednogarnkowych, dań kuchni azjatyckiej, a także do pieczonych warzyw oraz jako marynata.
PRZYPRAWA BBQ
Składniki na mieszankę przypraw BBQ:
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
Jak zrobić przyprawę BBQ?
Wszystkie składniki wymieszaj. Stosuj jako przyprawa do dań z grilla, sosów, dań z pomidorami, dipów, a także jako marynata – np. w połączeniu z olejem.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz




Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
1 komentarzy
[…] […]